SUA și Ucraina au semnat miercuri acordul promovat intens de președintele american Donald Trump, care va oferi Washingtonului acces la unele dintre resursele naturale ale țării devastate de război. BBC a consultat un proiect al acordului și prezintă câteva aspecte esențiale ale acestuia.
Acordul a fost semnat după luni de negocieri tensionate și este esențial pentru eforturile Kievului de a repara relațiile cu Donald Trump și Casa Albă. BBC, care a văzut un proiect al acordului, dar nu și textul final, prezintă șapte concluzii ale acestuia.
Ucraina nu rambursează Statelor Unite banii
Trump a cerut anterior ca Ucraina să ramburseze ajutorul de 350 de miliarde de dolari pe care susține că l-a oferit SUA în timpul războiului – o condiție pe care Zelenski a respins-o.
Totuși, Washingtonul pare să fi făcut o concesie. Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat că acordul nu impune țării sale să plătească vreo presupusă „datorie”.
Trump a catalogat acordul drept o victorie și pentru țara sa. El a afirmat că SUA va primi înapoi, „în teorie, mult mai mult” decât miliardele care au fost oferite Ucrainei de predecesorul său de la Casa Albă, Joe Biden.
Un ton mai dur la adresa lui Putin din partea SUA
Limbajul folosit de SUA în anunțarea acordului a fost semnificativ mai dur la adresa Rusiei decât cel folosit de obicei de administrația Trump.
Acordul face referire la „invazia pe scară largă a Rusiei”, iar Departamentul american al Trezoreriei menționează că „niciun stat sau persoană care a finanțat sau a furnizat mașina de război rusă nu va avea voie să beneficieze de reconstrucția Ucrainei”.
Aspectul este încurajator pentru Kiev, care solicitase să fie exercitată mai multă presiune asupra Rusiei în discuțiile Washington-Moscova despre un posibil armistițiu.
Petrolul și gazele incluse alături de minerale
Deși discuțiile despre acord s-au concentrat într-o mare măsură asupra bogăției minerale a Ucrainei, acordul cuprinde și prevederi referitoare la petrol, gaze naturale și alte hidrocarburi.
În toate cazurile, resursele rămân în proprietatea Ucrainei, chiar dacă SUA va dispune de acces comun.
Includerea petrolului și a gazelor în acord a fost interpretată ca o relaxare a poziției ucrainene, întrucât ele nu figurau în versiunile anterioare ale proiectului.
Nicio piedică în calea ambițiilor ucrainene de aderare la UE
Ucraina aspiră de multă vreme să intre în UE, iar discuțiile de aderare au început oficial în iunie 2024.
La Kiev au existat anumite îngrijorări că acordul pentru resurse ar putea afecta capacitatea Ucrainei de a adera la UE, în condițiile în care Kievul și Bruxelles-ul au deja un parteneriat strategic privind materiile prime.
Totuși, în textul acordului este menționat că SUA recunoaște intenția Ucrainei de a intra în UE și necesitatea ca acordul să nu intre în conflict cu această intenție.
De asemenea, este menționat că dacă Ucraina va trebui să revizuiască termenii acordului din cauza „obligațiilor suplimentare” ca parte a procesului de aderare, atunci SUA va fi de acord să negocieze cu bună-credință.
Citește mai mult AICI