Scaunul lui Putin se clatină. Cererile extraordinare ale ultranaționaliștilor ruși după revolta lui Prigojin
Duminică, în timp ce moscoviții procesau știrile despre rebeliunea Wagner, un grup de ultranaționaliști s-a adunat și a împărtășit ceea ce echivalează cu o critică extraordinară în Rusia din timpul războiului. Părerea lor a fost clară: invazia Rusiei asupra Ucrainei eșuează, iar dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu poate remedia asta și obține o victorie, atunci el trebuie să predea puterea, relatează Insider.
„Întregul sistem actual este construit pe iresponsabilitatea elitelor”, a scris Igor Ghirkin la întâlnirea Clubului Patrioților Furioși planificată cu săptămâni înainte de rebeliunea armată a Grupului Wagner. „Dacă președintele nu este pregătit să-și asume responsabilitatea pentru război, trebuie să-și transfere legal puterile”.
Întâlnirea de aproape trei ore a bloggerilor militari la Moscova a fost transmisă pe Telegram, platforma pe care Kremlinul a permis o cultură liberă a reportajelor și comentariilor de război, încercând în același timp să o țină departe de undele radio controlate de stat. Acolo se pot aduna în siguranță, deocamdată, naționaliștii ruși și pot împărtăși criticile usturătoare la adresa generalilor, oligarhilor și, din ce în ce mai mult, a lui Putin însuși, în aparentă contradicție cu represiunea draconică împotriva criticilor de război, care atrage după sine pedepse cu închisoarea măsurate adesea în ani.
Ghirkin, organizatorul Clubului Patrioților Furioși, nu este un prieten al lui Prigojin. Ghirkin – un fost agent de securitate al FSB, care poartă numele de război Strelkov („trăgător”) – a avertizat că Grupul Wagner ar putea fi o amenințare pentru Putin. La fel ca Prigojin, el nu s-a sfiit să-l critice uneori pe Putin, adesea din punctul de vedere a cât de bine ar putea fi condus războiul. Faptul că el poate face acest gen de comentariu și întâlnirea de la Moscova arată că regimul încă își permite – sau nu este capabil să îl oprească.
Chiar și în urma rebeliunii sale eșuate împotriva liderilor militari, Prigojin a profitat luni de numărul mare de urmăritori pe rețelele de socializare pentru a promova o versiune a „marșului său armat pentru dreptate” în dezacord cu versiunea lui Putin.
„Kremlinul riscă probabil ca rebeliunea armată a lui Prigojin să extindă fereastra criticilor anti-Kremlin acceptabile, în special dacă Kremlinul nu intenționează să riposteze în continuare împotriva lui Prigojin”, au scris analiștii Institutul pentru Studii de Război în evaluarea sa de duminică. „Răspunsul atent și continuu al Kremlinului la rebeliunea armată va determina probabil alți naționaliști ruși să testeze reacțiile oficiale rusești la o retorică mai explicit critică”.