Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale

89

Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei investigații publicate de Reuters luni, 15 aprilie. Ancheta vizează specific grupul Russian Copper Company (RCC), aflat sub incidența sancțiunilor.

Sârma de cupru nouă ar fi fost mărunțită în Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură de către un intermediar, cu scopul de a o face greu de diferențiat de resturi neferoase. Unul dintre scopurile presupusei scheme ar fi să le permită importatorilor și exportatorilor să profite de diferențele tarifare dintre cuprul nou și cel considerat deșeu, susțin trei surse citate de Reuters. Diferențele sunt semnificative. Taxa la exportul de deșeuri de cupru, în Rusia, era 10%, la finalul anului trecut, mai mare decât tariful de 7% la vânzarea transfrontalieră de sârmă de cupru. În schimb, China nu impune tarife pe importul de deșeuri, dar taxează cuprul nou cu 4%.

Datele consultate de agenția de presă arată o discrepanță între statisticile de comerț ale celor două state. Dacă, pentru China, informațiile obținute arată o creștere a tranzacțiilor cu resturi de cupru din Rusia din decembrie, datele obținute de la un furnizor privat arată că exporturile de deșeuri, din perspectiva Rusiei, au fost în cantități neglijabile. Diferența pentru aceeași perioadă este de peste 6,500 de tone.

 

Odată cu începutul războiului, companiile rusești au fost plasate sub sancțiuni economice de Uniunea Europeană și mai multe puteri economice, printre care Statele Unite. China a devenit un partener strategic important pentru exporturile rusești, iar firmele chinezești au fost și ele puse sub sancțiuni pentru că ar susține mașinăria de război a Rusiei.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și