Șeful agenției ruse de combatere a criminalității propune naționalizarea unor părți-cheie ale economiei, pentru susținerea războiului

0 94

Șeful agenției federale ruse de combatere a criminalității a sugerat sâmbătă, 14 mai, că mai multe sectoare cheie ale economiei ar trebui să revină în proprietatea statului pentru a sprijini războiul Moscovei în Ucraina, informează Reuters.

Moscova a confiscat deja active sau le-a achiziționat, pe baza unor reduceri importante, de la unele firme occidentale care au părăsit Rusia sau și-au redus activitățile după invazie. „În esență, vorbim despre securitatea economică într-un război”, a declarat Alexander Bastrîkin, șeful Comitetului de Anchetă, în cadrul unei conferințe care a fost transmisă online.

„Să mergem pe calea naționalizării principalelor sectoare ale economiei noastre”, a propus acesta. Aceasta a fost o incursiune neobișnuită în politica economică pentru Bastrîkin, care îi raportează direct președintelui Vladimir Putin, notează Reuters.

Rusia a efectuat privatizări de amploare și adesea haotice în anii 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice comuniste. Unele dintre cele mai valoroase active ale statului au ajuns în mâinile așa-numiților oligarhi, dintre care mulți și-au vândut ulterior firmele sau au fost forțați să cedeze controlul înapoi statului, sub Putin.

Economia Rusiei și visteria guvernului se bazează în mare măsură pe producția de petrol, gaze și metale. Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din Rusia, este deja controlat de stat. Cea mai mare companie petrolieră, Rosneft, nu se află în mod oficial sub controlul guvernului, dar este condusă de Igor Sechin, un aliat de lungă durată al lui Putin.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata