Șeful Comitetului Militar al NATO, înainte de summitul de la Vilnius: „Nu ar trebui să îi subestimăm niciodată pe ruși”
NATO își elaborează noile strategii militare, luând în calcul o revenire a Rusiei, transmite amiralul Rob Bauer, Șeful Comitetului Militar al NATO, în contextul în care pe 11 și 12 iulie liderii NATO se vor la Vilnius, unde vor adopta noile planuri regionale de apărare, transmite POLITICO.
Deși cea mai mare parte a forțelor militare terestre ale Rusiei luptă pe frontul din Ucraina, Bauer consideră că trupele Kremlinului continuă să fie o amenințare.
„Suntem convinși că rușii se vor regrupa. Așadar, strategiile sunt construite pe configurația armatei ruse din perioada anterioară invadării Ucrainei și nu pe statutul actual al acesteia”, a declarat oficialul pentru POLITICO. „Rusia va învăța unele lecții din război”, însă „NATO va continua să se raporteze la ruși ca la o amenințare serioasă, a mai spus Bauer. Oficialul crede că forțele ruse sunt în continuare „extrem de bine pregătite” terestru, maritim și aerian. Nu ar trebui să-i subestimăm niciodată pe ruși și nici capacitatea lor de a-și reveni, așa cum au dovedit de-a lungul istoriei în repetate rânduri”, a subliniat el.
Marțea și miercurea viitoare, liderii NATO se vor reuni la Vilnius, unde vor adopta noile planuri militare regionale și vor discuta despre creșterea investițiilor în apărare, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. În ceea ce privește noile planuri militare ale NATO, Bauer a subliniat că summitul de la Vilnius marchează debutul unui proces îndelungat de transpunere a deciziilor. „Trebuie să ne facem datoria – ca să obținem un număr mai mare de trupe cu un nivel de pregătire mai ridicat, trebuie să ne antrenăm conform planurilor, trebuie să achiziționăm capabilitățile de care avem nevoie (…), iar toate acestea vor lua timp”, a întărit oficialul. Punerea în aplicare a planurilor presupune de la creșterea recrutărilor până la garantarea unei producții optime de arme și muniții – toate alături de și mai multe resurse destinate apărării. „Avem nevoie de mai mulți bani, de banii tuturor, pentru a plăti pentru acestea”, a mai afirmat Bauer. În ceea ce privește trupele cu un nivel foarte ridicat de reacție, NATO trebuie să se asigure că „statele dispun de mecanisme pentru a crește numărul persoanelor care să se alăture forțelor armate”. Întrebat și despre stadiul contraofensivei ucrainene, amiralul a respins perspectiva în care trupele ucrainene ar putea dezamăgi. „Acest tip de operatiune este extrem de dificil. Cred că modul în care o execută este lăudabil (…) și cred că, din motive întemeiate, sunt pe alocuri prudenți”, a conchis acesta.