Șeful diplomației Kievului critică Bruxellesul: ”Incapacitatea UE de a implementa propria sa decizie asupra furnizării de muniţii Ucrainei e frustrantă”

0 67

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a criticat joi incapacitatea Uniunii Europene de a-şi pune în aplicare propriul plan de a furniza Ucrainei un milion de obuze, în timp ce statele UE au disensiuni asupra modului de aplicare a acestui plan, relatează agenţia EFE şi Politico.

„Incapacitatea UE de a implementa propria sa decizie asupra furnizării în comun de muniţii Ucrainei este frustrantă”, a scris Kuleba pe Twitter. „Aceasta este o probă asupra autonomiei strategice a UE în luarea de noi decizii cruciale privind securitatea”, a mai remarcat şeful diplomaţiei ucrainene, care a insistat că ţara sa plăteşte „cu vieţi omeneşti” întârzierea sosirii muniţiilor.

Criticile sale vin după ce mass-media internaţionale au dezvăluit divergenţele între partenerii europeni cu privire la participarea unor actori extracomunitari la iniţiativa statelor UE (plus Norvegia) de a aduna din stocurile lor actuale, a produce şi cumpăra un milion de obuze de calibrul 155 mm care să fie oferite Ucrainei în următoarele 12 luni.

În timp ce Franţa doreşte ca numai companiilor europene să li se atribuie contractele pentru această iniţiativă, alte state membre, printre care Polonia, susţin implicarea şi a companiilor din state terţe, precum cele din SUA şi Marea Britanie, mai ales că industria de apărare europeană cu greu ar putea produce un număr atât de mare de obuze în intervalul convenit.

Detalii, AICI

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata