Șeful trupelor americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, a declarat marți, în fața Congresului, că Statele Unite ar trebui să își păstreze actuala prezență militară pe acest continent. Acesta a avertizat în legătură cu posibile planuri ale Pentagonului de a retrage trupe americane din Europa de Est.
Șeful Comandamentului European al SUA, generalul Christopher Cavoli, a declarat în fața Comisiei pentru Servicii Armate din Congres că „recomandă în mod constant” menținerea aceluiași nivel de trupe de la invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei. „Este sfatul meu să menținem acea postură de forță așa cum este acum”, a spus el, potrivit Politico.
Comentariile sale, reluate de unii republicani de top, vin după publicarea unor informații conform cărora Pentagonul intenționează să scoată până la 10.000 de soldați din Europa de Est. Și au evidențiat din ce în ce mai multă tensiune publică între administrația Trump și generalii din armata americană cu privire la rolul forțelor SUA în străinătate.
Președintele Comisiei, republicanul Mike Rogers, a criticat posibilitatea reducerii prezenței militare americane în Europa, inclusiv renunțarea SUA de la comanda forțelor NATO de pe continent. El i-a acuzat pe „unii de la DOD (departamentul apărării)” că încearcă să orienteze resursele militare departe de Europa și că au afectat securitatea națională. În schimb, l-a lăudat pe președintele Donald Trump pentru că i-a forțat pe aliații NATO să-și intensifice cheltuielile pentru apărare și pentru că a recunoscut că este „timpul să oprim vărsarea de sânge” în Ucraina.
Rogers a presat-o pe secretara adjunctă a Pentagonului pentru afaceri de securitate internațională, Katherine Thompson, să spună dacă Departamentul Apărării sprijină menținerea trupelor americane în Europa. Thompson a ocolit răspunsul, invocând o revizuire în curs de desfășurare a Pentagonului.
„Departamentul în acest moment trece printr-o revizuire globală a posturii sale”, a spus ea. „Nu au fost luate decizii în acest moment.”
Răspunsul nu i-a plăcut lui Rogers, care a scris anterior Pentagonului avertizând împotriva schimbărilor majore în Europa.
„Ar trebui să vă concentrați pe menținerea poziției de descurajare pe care am avut-o în Europa de când a început conflictul”, a spus acesta, referitor la războiul din Ucraina.
Un alt republican, Don Bacon, și-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la potențiala retragere a trupelor.
„Ar fi o greșeală gravă să scoți forțele din Europa chiar acum”, a spus Bacon. „Acesta este un moment pentru a descuraja Rusia și cred că retragerea forțelor este un semn de slăbiciune”, a spus acesta.
Cavoli, depunând mărturie în Senat săptămâna trecută, a spus că ar fi „problematic” dacă SUA ar renunța la comanda forțele NATO în Europa.