Semne că armata lui Putin se clatină! Pe culoare se discută despre o epurare de vârf
Președintele rus Vladimir Putin a dat startul epurărilor la vârful armatei după revolta liderului grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a apreciat analistul Michael Clarke pentru Sky News.
Acesta a comentat motivele demiterii unui comandant capabil și „popular” printre soldați, generalul Ivan Popov, demis recent pentru că a semnalat probleme cu care se confruntă soldații ruși pe câmpul de luptă din Ucraina.
Popov, supranumit „Spartacus” și care își numea soldații „gladiatori”, a exprimat critici pertinente la adresa armatei, a explicat analistul. El nu a formulat plângerile obișnuite legate de insuficiența muniției sau a artileriei, ci a criticat lipsuri precum indisponibilitatea echipamentelor pentru contrabaterie, a dronelor pentru recunoaștere și a sprijinului aerian, adică dotări necesare pentru a obține efecte de arme combinate.
Este un comandat care a încercat să lanseze astfel de atacuri și a fost eficient împotriva contraofensivei ucrainene, după care a răbufnit, exprimându-și între altele frustrarea că soldații nu au fost deloc rotiți pe perioade lungi. Din simplul motiv că a lansat aceste critici a fost eliberat din funcție, a comentat analistul militar.
Se crede că nu mai puțin de 28 de militari de la vârful armatei rusei – între care generali de una sau mai multe stele – se află sub suspiciunea că ar fi neloiali, iar 15 dintre aceștia ar fi fost deja demiși.
Situația este că există nemulțumire la nivel înalt în armata rusă, iar o parte din structura militară de vârf este destructurată, în timp ce comandanți capabili sunt puși pe tușă, ceea ce în mod cert se va repercuta asupra trupelor de nivel inferior care se află pe câmpul de luptă, apreciază Michael Clarke.
În același timp, armata rusă pierde constant generali și ofițeri de rang înalt – de pildă, generalul-locotenent Oleg Ţokov, comandantul adjunct al districtului militar sud, care a fost ucis marţi în apropierea oraşului Berdiansk, în sudul regiunii Zaporojie, probabil după un atac cu o rachetă cu rază lungă de acțiune Storm Shadow asupra unui hotel care găzduia comandanți militari ruși.
Un alt caz este al fostului căpitanului de submarin responsabil cu mobilizarea în regiunea Krasnodar, Stanislav Rjițki, împușcat recent în timp ce făcea jogging – care se poate să nu fi fost ucis din cauza războiului, dar care era totuși un comandant valoros pentru armata rusă.
Putin caută trădători după revolta eșuată a Wagner
La trei săptămâni de la revolta grupării Wagner, în care soldații din armata de mercenari ruși au mărșăluit spre Moscova, oprindu-se doar în urma negocierilor de ultim moment între Vladimir Putin și șeful Wagner, Evgheni Prigojin, represaliile din cadrul forțelor armate par să fi început, relatează Daily Mail.
Rusia a reținut mai mulți ofițeri militari de rang înalt, în timp ce Kremlinul încearcă să curețe armata de cei pe care îi suspectează de lipsă de loialitate.
Surse bine plasate susțin că cel puțin 13 ofițeri de rang înalt au fost reținuți, unii fiind ulterior eliberați, iar alții suspendați sau concediați din funcțiile lor, în timp ce aparatul represiv al lui Vladimir Putin caută trădătorii din rândurile sale.
Printre cei despre care se crede că au fost duși la interogatoriu se numără generalul Serghei Surovikin, șeful forțelor aerospațiale ale Rusiei, poreclit „Generalul Armaghedon” din cauza campaniilor sale sângeroase din Siria, a relatat Wall Street Journal.
Printre ceilalți ofițeri superiori despre care se crede că au fost luați în vizor se numără secundul lui Surovikin, generalul-colonel Andrei Iudin; adjunctul șefului serviciilor de informații militare, generalul-locotenent Vladimir Alexeiev; și fostul ministru adjunct al apărării Mihail Mizințev.
Generalul Surovikin – despre care surse din interior susțin că știa despre insurecția din 23 iunie înainte ca aceasta să aibă loc, dar nu a fost implicat în planificarea ei – se numără printre cei reținuți și duși la interogatoriu, au declarat surse pentru WSJ.
„Reținerile au ca scop curățarea rândurilor de cei despre care se crede că nu mai pot fi de încredere”, a declarat una dintre ele pentru publicația americană.
Surovikin, considerat un aliat al șefului Wagner, Evgheni Prigojin, și care nu a mai fost văzut în public de la revolta grupului de mercenari de acum trei săptămâni, se „odihnește”, a declarat miercuri un deputat rus, a dezvăluit politico.eu.
Pericolul comandanților cu armate loiale
Este posibil ca generalul-maior Ivan Popov să nu fi intenționat ca mesajul său exploziv de adio către subordonații săi să ajungă la public. Acesta a fost trimis mai întâi în privat unui fost general și deputat în partidul lui Putin, relatează The Telegraph.
Dar, fie că și-a dorit sau nu acest lucru, el a expus un amestec de paranoia, neîncredere și resentimente care riscă să paralizeze mașina de război a Rusiei.
Pe timp de pace, acuzarea publică a unui ofițer superior de incompetență și trădare ar fi o încălcare gravă a disciplinei militare.
A acuza însă înaltul comandament de o „înjunghiere pe la spate” în mijlocul unui război major – și la doar câteva săptămâni după ce o revoltă aproape că a răsturnat guvernul – se află pe un cu totul alt plan al insubordonării.
În ultima lună și jumătate, generalul Ivan Popov și soldații din subordinea sa – în ciuda așteptărilor ale multor comentatori ruși – au reușit să țină piept furiei contraofensivei ucrainene, comentează publicația britanică.
Este limpede că el are o conexiune cu cu oamenii săi, numindu-i „dragi gladiatori” și subliniind în acest fel că nu vede nicio diferență între cel mai înalt general și cel mai mărunt soldat.
Generalii nemulțumiți cu armate loiale sunt periculoși, după cum a avut prilejul să-și amintească Kremlinul luna trecută.
Generalul-maior Popov se poate aștepta să îngroașe rândurile celor epurați în urma revoltei lui Prigojin.
Semne că armata lui Putin se clatină
Pierderea unui general pe timp de război poate reprezenta un pas înapoi, mai ales dacă războiul merge prost; să pierzi doi generali în doar 24 de ore este însă mai mult decât atât, se arată într-o analiză CNN.
Asta s-a întâmplat comandamentului rus din sudul Ucrainei – iar aceste cazuri nu fac decât să evidențieze și să sporească deficiențele din conducerea militară a Federației Ruse.
Hotelul din Berdiansk asupra căruia trupele ucrainene au lansat un atac era sediul Armatei a 58-a, o componentă critică în apărarea frontului în regiunea Zaporojie, unde forțele ucrainiene sunt în plină contraofensivă pentru eliberarea teritoriului național.
În mediul online din Rusia se vorbește tot mai mult despre reglări de conturi care afectează ierarhia.
În toată această incertitudine și confuzie, Ministerul Apărării rus păstrează tăcerea. Nu există nici un fel de comunicat despre Tsokov la două zile după ce a fost ucis; nicio măsură de limitare a efectelor demiterii lui Popov. Niciun comentariu despre locul unde se află Surovikin, a notat CNN.