Senatul SUA a aprobat pachetul de ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan
Senatul american condus de democrați a votat pentru adoptarea unui pachet de ajutor de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, pe fondul îndoielilor tot mai mari cu privire la soarta legislației în Camera Reprezentanților controlată de republicani.
Într-un vot înainte de zori, legislatorii au depășit pragul de 60 de voturi pentru a trimite pachetul mai departe la Cameră.
Ambele camere ale Congresului trebuie să aprobe legislația înainte să intre în vigoare.
Sunt șanse mari ca proiectul de lege să fie blocat în continuare de Cameră, al cărei președinte republican, Mike Johnson, a criticat lipsa prevederilor conservatoare pentru a opri un flux record de migranți la granița dintre SUA și Mexic.
„În absența unei modificări a politicii de frontieră din partea Senatului, Casa va trebui să continue să-și impună punctul de vedere asupra acestor chestiuni importante”, a declarat Johnson luni seara.
„America merită mai mult decât status quo-ul Senatului”, a spus Johnson, care a sugerat în trecut că Camera ar putea împărți legislația în proiecte de lege separate.
Senatorul John Thune, al doilea republican al Camerei, a spus că nu este clar ce va face Johnson. „Presupun că Casa va va face ceva. Evident, se vor adresa Israelului”, a spus el.
Republicanii de linie dură au prezis că legislația nu va trece de Cameră.
„Proiectul de lege aflat în atenția noastră azi.. nu va trece niciodată în Congres, nu va deveni niciodată lege”, a spus senatorul republican de Florida Rick Scott.
Legislația include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 de miliarde de dolari pentru Israel în războiul său împotriva Hamas și 4,83 de miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii din Indo-Pacific, inclusiv Taiwan, și pentru a descuraja agresiunea Chinei.
De asemenea, ar oferi asistență umanitară de 9,15 miliarde de dolari civililor din Gaza și Cisiordania, Ucraina și alte zone de conflict de pe glob.
Republicanii au cerut de luni de zile ca proiectul de lege privind ajutorul extern să includă restricții la frontieră. Un acord bipartizan, negociat pe parcursul mai multor luni, a fost respins de majoritatea republicanilor din Senat, după ce a fost respins de Donald Trump, principalul candidat al partidului la Casa Albă.