Sindromul lupului singuratic. Terorism sau teribilism pe fondul emoției

55

Fie că privim din Europa, fie că fixăm atenția pe evenimentele din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, se poate observa că terorismul a devenit deja un instrument de luptă finanțat, potrivit „Open Sources”, inclusiv de state din Grupul G20.

Terorismul nu mai este un termen necunoscut, așa cum lupul singuratic este tot mai des întâlnit în cuprinsul acțiunilor din Orientul Mijlociu. Este opinia expertului român Nicolae Radu, exprimată pentru ziare.ro.

„Conceptul de lup singuratic se referă la o persoană care pregătește și comite singur fapte violente fără să primească ajutor din partea unei organizații sau a unui grup. Aceștia pot fi influențați sau motivați de ideologia sau convingerilor unui grup extern sau pot să acționeze cu scopul de a sprijini un astfel de grup”.

Dar cine are nevoie de terorism?

Recenta Hotărâre a Curții de Apel București, hotărâre nedefinitivă, prin care un student cetățean german, de naționalitate palestiniană a fost declarat persoană indezirabilă, cu interdicția de a intra pe teritoriul României în următorii 10 ani, din rațiuni de securitate, aduce în prim planul atenției noastre nevoia de siguranță și eficiența serviciilor secrete!

Fără să îmi doresc să indemn la atitudini neconforme cu legea, în mod firesc, Hotărârea Curții de Apel București nu lasă nicio urmă de îndoială asupra temeiniciei expulzării din România a studentului german, de naționalitate palestiniană, cazul în sine fiind puternic instrumentat operativ de Serviciul Român de Informații!

În alte situații, pe fondul conflictelor dintre Israel și Palestina, un astfel de caz ar fi obligat la profunde reflecții, respectiv cât este realitate, cât este un mesaj pentru posibili adepți ai radicalizării pe baza violenței!

În mod cert, organizațiile declarate teroriste, precum Hamas și Hezbolah, inclusiv Brigăzile militare Ezzedin Al-Quassam din Hamas, rămân în aria de competență a serviciilor secrete și a analizei de intelligence!

În condițiile în care cunoaștem că pacea nu se lipește cu sânge, cum se poate încheia un conflict sângeros, soldat cu sute de morți și cu mii de răniți, precum cel existent între Israel și Palestina?

După un Covid-19, cu un impact nimicitor asupra sănătății mondiale, pe timpul căruia terorismul devenise, din omniprezent, aproape ascuns în „sertarele” Marilor puteri, cine susține teoria conspiraționistului?

Cazul studentului german, de naționalitate palestiniană este un caz izolat, în fapt nefiind identificate grupări teroriste cu misiuni precise! Cu toate acestea, faptele reținute de Curtea de Apel, obligă la reflecții obiective și nepărtinitoare! Sub nicio formă nu poate fi acceptat indemnul la violență împotriva cetățenilor unor țări, fie acestea SUA sau Israel!

Nicoale Radu  a ocupat functii importante in sistemul național român de securitate precum: Sef Centru de Expertiza Psihologica in cadrul SPP, Director Imputernicit la Centrul de Psihosociologie al MAI, consilier secretar de stat MAI, consilier CSAT, Administratia Prezidentiala si purtator de cuvant al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și