Șirul lung al generalilor ruși acuzați de crime de război în Ucraina
De mai bine de un an, rachetele rusești distrug spitale și clădiri rezidențiale din Ucraina, în timp ce trupele invadatoare execută civili pe oriunde calcă. „Inundați” cu dovezi despre crimele de război comise de agresori, procurorii ucraineni s-au mișcat rapid în identificarea suspecților.
Autoritățile de la Kiev au identificat peste 600 de ruși suspecți de crime de război în Ucraina. Mulți dintre ei sunt oficiali politici și militari de rang înalt, printre care și ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, relatează „The Guardian”.
În timp ce Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, deschide două cazuri de crime de război în legătură cu invazia rusă din Ucraina, cotidianul britanic prezintă profilurile unora dintre comandanții și generalii arătați cu degetul de autoritățile de la Kiev. Portretele acestora sunt realizate în baza unor interviuri cu foști soldați, oficiali din domeniul apărării și informații obținute din surse deschise.
„The Guardian” a analizat de asemenea un panou folosit de procurorii ucraineni pentru a urmări crimele de război ale Rusiei. Cu o lățime de patru metri și o înălțime de 1,5 metri, panoul conține o diagramă detaliată a întregului lanț de comandă al forțelor armate ruse mobilizate pentru războiul din Ucraina. Diagrama este formată din sute de militari ruși, împărțiți pe regimente, până la comandantul lor suprem, Vladimir Putin.
„Am început să-i identificăm pe comandanții și generalii ruși încă de anul trecut”, spune procurorul șef al regiunii Harkov, Oleksandr Filciakov, care lucrează în acest dosar alături cu colegi din alte regiuni. „Îl actualizăm încontinuu”, adaugă el.
„Măcelarul de la Mariupol”
Asediul de la Mariupol, întins pe trei luni, expune în toată splendoarea brutalitatea agresiunii militare a rușilor împotriva ucrainenilor. Rușii au ucis circa 22.000 de persoane în această campanie în timp ce au transformat în ruine orașul-port de la Marea Azov. Asediul de la Mariupol a fost comparat inevitabil cu cel de la Alep. Ori ambele campanii au fost conduse de generalul Mihail Mizințev, numit atât „Măcelarul de la Alep”, cât și „Măcelarul de la Mariupol”.
Bombardamentele cu muniție cu dispersie de la Harkov
Acest oraș din nord-estul Ucrainei, al doilea ca mărime din țara vecină, cât și regiunea cu același nume sunt cele mai afectate zone de invazia rusă din Ucraina. Rusia a folosit acolo mai multe arme interzise de convențiile internaționale, precum bombele cu dispersie RBK-500 și rachetele Smerci de 300 mm, ucigând sute de civili.
Omul responsabil de aceste atacuri este generalul Aleksandr Juravliov, care l-a asistat pe Mizințev în campania de bombardamente de la Alep.
Atacuri sângeroase
Pe 27 iunie 2022, o rachetă Kh-22 a transformat în moloz centrul comercial Amstor din orașul Kremenciug, din centrul Ucrainei, și a ucis cel puțin 20 de persoane. Potrivit procurorilor ucraineni, atacul a fost efectuat de Regimentul 52 de Aviație pentru Bombardiere Grele, comandat de colonelul Oleg Timoșin, în vârstă de 51 de ani.
În afară de atacul de la Kremenciug, Timoșin este responsabil, potrivit Kievului, de lansarea rachetei care a lovit un bloc de locuințe și a ucis 44 de persoane la Dnipro.
Superiorul său direct în lanțul de comandă este generalul Serghei Dronov, comandantul șef al Forțelor Aeriene ale Rusiei, responsabil pentru toate operațiunile aeriene ale armatei ruse din timpul războiului la scară largă din Ucraina.
„Măcelarul de la Bucea”
Când s-au retras din regiunea Kiev, la începutul lui aprilie 2022, ocupanții ruși au lăsat în urma lor un câmp imens de atrocități. Aproximativ 458 de cadavre, aruncate în zeci de gropi comune, au fost descoperite în orașul Bucea. Alte sute de cadavre de civili au fost găsite sub dărâmăturile unor clădiri din Borodianka și Hostomel.
Printre indivizii declarați responsabili de aceste crime de război și crime împotriva umanității figurează colonelul de origine kîrgîză Azatbek Omurbekov, în vârstă de 39 de ani, ale cărui trupe sunt acuzate că au ucis, violat și torturat civili la Bucea. În noiembrie 2021, cu patru luni înainte de atrocități, el a primit binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Ruse.
Citește mai mult AICI