Slovacia riscă să cadă pradă dezinformării rusești și să o ia pe urmele Ungariei lui Orban
Dezinformarea rusă se extinde și polarizează societatea slovacă, ceea ce riscă să pună sub semnul întrebării sprijinul pentru Ucraina, așa cum se întâmplă cu Ungaria lui Viktor Orban, avertizează președinta Slovaciei, Zuzana Caputova.
Slovacia ar putea urma modelul Ungariei pentru a deveni noul „copil problematic” al Uniunii Europene (UE), atrage atenția Caputova cu aproape patru luni înainte de alegerile legislative din această țară din centrul Europei.
Dacă partidele populiste vor ajunge să conducă la Bratislava din octombrie anul acesta, „poate că politica Slovaciei va fi mai asemănătoare cu politica externă de tip Viktor Orban”, subliniază președinta Caputova într-un interviu acordat pentru POLITICO.
Slovacia s-a manifestat ca un susținător puternic al Ucrainei pe tot parcursul războiului, oferindu-i chiar și avioanele sale MiG-29. Dar, înaintea alegerilor din 30 septembrie, SMER-SD – un partid populist condus de controversatul fost prim-ministru Robert Fico, care a cerut încetarea sprijinului militar pentru Ucraina – conduce în sondaje.
Slovacia riscă să nu mai fie un susținător ferm al Ucrainei, deoarece viitorul guvern ar putea schimba această ecuație în timp ce influența rusă ar continua să se strecoare în Europa. De altfel, narațiunile Kremlinului găsesc un teren fertil în Slovacia, unde, potrivit unui sondaj realizat recent de GLOBSEC, doar 40% din populație consideră Rusia ca fiind responsabilă pentru războiul din Ucraina, comparativ cu 85% în Polonia vecină.
Slovacia trece printr-o „perioadă foarte dificilă. Văd nu numai polarizare, ci și fragmentare în societatea noastră”, afirmă Zuzana Caputova.
De ce cad unii slovaci în plasa dezinformării răspândite de Rusia lui Putin
Deși blocul răsăritean se manifestă puternic pro-occidental în acest moment, totuși dezinformarea și narațiunile pro-rusești par să prospere, notează POLITICO.
Potrivit lui Caputova, Slovacia se confruntă cu o campanie activă de dezinformare implementată de Rusia. Fiind o „democrație mai tânără, suntem mai vulnerabili”, apreciază ea.
Președinta Slovaciei spune că unii actori implicați în răspândirea dezinformării rusești sunt chiar politicieni locali. „Unii lideri politici, inclusiv parlamentari, răspândesc acest tip de informații direct în Parlament, prin intermediul mass-media”, afirmă ea.
Vizat de această acuzație, partidul lui Fico o respinge categoric. Într-o declarație trimisă prin e-mail, europarlamentara Katarina Roth Neveďalova, care conduce secretariatul internațional al SMER-SD, susține că „este o practică politică foarte murdară să acuzi oponenții că răspândesc dezinformarea”. „Respingem cu fermitate oricare dintre aceste acuzații și minciuni”, insistă ea în email-ul adresat POLITICO.
Sondajul efectuat de GLOBSEC mai arată că 50 la sută dintre slovaci se declară antiamericani. În plus, doar 58% dintre slovaci ar vota pentru a rămâne în NATO dacă s-ar organiza un referendum, iar 66% sunt de acord cu narațiunea că „Statele Unite trag Slovacia într-un război cu Rusia pentru a profita”. Această narațiune este răspândită de canalele de dezinformare și manipulare ale Rusiei în toate țările care sprijină Ucraina în scopul de a pune capăt susținerii.
Detalii, AICI