Șoigu anunță că Rusia îşi va dubla producţia de rachete antiaeriene în 2024: „Va fi creştere considerabilă”

57

Rusia îşi va dubla producţia de rachete antiaeriene în acest an, a anunţat marţi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la finalul unei inspecţii efectuate la mai multe întreprinderi ale complexului industrial militar rusesc din oraşul Ekaterinburg, situat la poalele munţilor Urali, potrivit EFE, citată de Agerpres.

„S-a înregistrat o creştere considerabilă a volumului de producţie. Referitor la rachetele de care avem nevoie pentru sistemele noastre de apărare antiaeriană, vom avea o creştere de peste două ori. Sperăm ca pe parcursul acestui an programul să fie realizat pe deplin”, a afirmat Şoigu, citat de contul Telegram al Ministerului rus al Apărării.

Şoigu a vizitat întreprinderea Novator a consorţiului Almaz-Antei, care produce rachete de croazieră Kalibr şi Iskander, şi fabrica Kalinin, care produce rachete antiaeriene S-300B şi Buk. El a spus că Ministerul Apărării lucrează cu aceste întreprinderi la modernizarea capacităţii lor, ceea ce „ar trebui să ducă la o creştere considerabilă” a producţiei. „Dar există o serie de probleme-cheie pe care trebuie să le soluţionăm. Ele trebuie rezolvate destul de energic. Este vorba despre fabricarea de propulsoare şi de ajustarea sistemelor de lansare”, a explicat Şoigu. În ocazii anterioare, atât ministrul rus al Apărării, cât şi preşedintele rus Vladimir Putin au afirmat că industria militară a Rusiei a reuşit să-şi dubleze şi uneori chiar să-şi tripleze producţia de armament şi echipamente militare, în special vehicule blindate şi tancuri.

Ministrul rus al Apărării a condus vineri o reuniune dedicată producţiei militare pentru a răspunde nevoilor campaniei militare ruse din Ucraina, unde a dat asigurări că Rusia a reuşit să „multiplice producţia principalelor tipuri de armament şi muniţie”. Şoigu inspectează periodic marile întreprinderi ale complexului militar rusesc, cerând invariabil creşterea producţiei şi dezvoltarea de noi tipuri de armament care să ţină cont de experienţa dobândită în războiul din Ucraina, notează EFE. Ca urmare a opririi livrărilor de muniţie de către SUA şi a incapacităţii Uniunii Europene de a organiza producţia de obuze în cantităţile necesare, armata ucraineană este din nou forţată să economisească muniţia de artilerie, subliniază în acest context The Moscow Times. S-au redus livrările de obuze de calibrul 155 mm din ţările NATO, cât şi de obuze de concepţie sovietică, pe care ţările est-europene le-au furnizat Ucrainei la începutul războiului.

Între timp, Rusia – care a plasat în stare de război o parte considerabilă a economiei sale – îşi creşte producţia şi cumpără obuze din Coreea de Nord, care dispune de stocuri uriaşe de muniţie de fabricaţie sovietică, potrivit publicaţiei citate. După cum au raportat SUA şi Coreea de Sud în toamnă, Phenianul ar fi furnizat Rusiei aproximativ un milion de obuze. Ulterior, potrivit experţilor, livrările ar fi putut creşte cu încă jumătate de milion de obuze. „Într-adevăr, nu avem suficientă muniţie”, declarase recent pentru Financial Times un ofiţer de la comandamentul unei brigăzi de artilerie a forţelor ucrainene, conform The Moscow Times.

Soldaţii ucraineni din prima linie recunosc că în ultimele zile au fost constrânşi să facă economie de obuze, în timp ce intensitatea bombardamentelor din partea rusă a crescut. Potrivit comandantului unui pluton, dacă în timpul contraofensivei din vară armata ucraineană a lansat circa 8.000 de obuze pe zi, în ultimele săptămâni a fost nevoită să se descurce cu 2.000. Rusia, conform estimărilor UE, consumă aproximativ 20.000 de obuze pe zi, mai notează The Moscow Times.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și