Soldații ruși întorși din Ucraina merg cu arme și echipamente militare în școlile ruse. „M-am simțit foarte inconfortabil”

0 627

Rușii întorși din războiul împotriva Ucrainei au început, în ultimele luni, să țină cursuri în școli, scrie publicația independentă Verstka. Laitmotivul propagandei ruse din cadrul acestor „lecții de curaj”, cum le-au numit ei, este că „ucrainenii sunt fasciști” și „luptă pentru dolari, nu pentru adevăr, ca rușii”. 

Foștii militari le arată elevilor filmări de pe front și chiar îi încurajează să probeze uniforma militară și să încerce echipamentul. Separat de această inițiativă a armatei, guvernul rus a dezvoltat un proiect numit „Eroul tău”, prin care soldații sunt transformați în mentori pentru elevi și studenți, scrie Școala 9.

Proiectul „Eroul tău” a fost lansat de Rusia în februarie, pentru soldații proaspăt întorși din zona „operațiunii militare speciale” declanșate împotriva Ucrainei. Bărbații trec printr-un soi de curs de reorientare profesională și „integrare în sistemul educației patriotice pentru tineret”. Merg în școli, universități, cluburi militare și centre de tineret.

În jur de 130 de militari au urmat deja acest program al guvernului, potrivit publicației media independente Verstka. Cursul a ținut patru zile, timp în care soldații au primit consiliere psihologică și „cunoștințe de bază în pedagogie și psihologie”.

Copiii au văzut imagini din război, de la militari, și au râs Mulți dintre soldații ruși merg deja prin școli de câteva luni, din proprie inițiativă, încă dinainte de proiectul autorităților. Țin ceea ce ei numesc „orele de curaj”.

Unul dintre ei este Emil Vayerovsky, care a fost medic pe front, în luptele duse în orașul ucrainean Harkov. După ce s-a întors din luptă, „deși rănit, s-a implicat în educația patriotică, pentru că e important, într-o lume plină de informații false, ca tinerii să-și ia informațiile corecte despre ce se întâmplă cu adevărat pe front de la oameni care au văzut cu ochii lor asta” – așa l-a prezentat armata pe Vayerovsky.

Conform unei înregistrări obținute de Verstka, în 8 aprilie, la o școală rurală, fostul medic le-a vorbit copiilor de 13-14 ani despre cum „Vestul a decis să reînvie nazismul în timpurile moderne” și că, „atunci când naziștii au venit la putere în Ucraina în 2014, au început să terorizeze regiunea Donbas”.

„Noi, rușii, suntem oameni foarte buni. Da, putem deveni înverșunați când vine vorba de țara noastră”, le-a spus el copiilor.

Fostul medic le-a vorbit și despre experiențele sale pe front și le-a adus celor mici echipamente militare și arme, pe care care copiii le-au încercat.

Unul dintre elevi, cel care le-a oferit jurnaliștilor de la Verstka înregistrarea discursului lui Vayerovsky, nu a vrut să ia parte la asta. „Am încercat să nu arăt niciun fel de emoție, m-am simțit foarte inconfortabil”, a povestit el.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata