Sondaj: Ucrainenii vor negocieri de pace cu Rusia, dar nu în condițiile impuse de Putin
Potrivit unui sondaj recent, o mare parte dintre ucraineni consideră că ar trebui să existe un acord de pace cu Rusia, dar nu în condițiile lui Putin. Experții spun că societatea ucraineană este divizată și confuză pe fondul unui război care durează mai mult decât se aștepta.
Se vorbește tot mai mult despre negocieri de pace cu Rusia în Ucraina. Până acum, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins repetat orice posibil acord cu actuala conducere a Rusiei și chiar a emis un decret prin care exclude discuțiile cu președintele Vladimir Putin. Dar situația s-ar putea schimba, scrie DW. Zelenski a spus chiar că reprezentanții ruși ar trebui să participe la cel de-al doilea „summit pentru pace” pe care Ucraina intenționează să îl organizeze în noiembrie. Potrivit unui sondaj realizat de Centrul Razumkov, un think tank ucrainean, în numele ziarului online ucrainean Dzerkalo Tyzhnia, 44% dintre ucrainenii din zonele aflate în spatele liniei de front cred că este timpul să înceapă discuțiile oficiale între Kiev și Moscova; 35% cred că nu există niciun motiv pentru a începe negocierile de pace, iar 21% sunt indeciși.
Majoritatea ucrainenilor nu vor cedarea unor teritorii Rusiei
Sondajul arată, de asemenea, că ucrainenii se opun categoric ca Ucraina să accepte și să îndeplinească condițiile recent stabilite de Putin pentru a pune capăt războiului. Aproape 83% dintre respondenți resping retragerea trupelor ucrainene din părți ale regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie necontrolate de Rusia, iar aproximativ 84% sunt împotriva cedării acestor teritorii Rusiei. În plus, 77% sunt împotriva ridicării tuturor sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. În ceea ce privește un statut neutru, nealiniat și liber nuclear pentru Ucraina, atitudinea populației din zonele controlate de Kiev este mai puțin clară: 58% dintre respondenți sunt împotriva unui astfel de statut, în timp ce 22% sunt pentru. Întrebați care ar trebui să fie condiția minimă pentru încheierea unui tratat de pace cu Rusia, peste 51% dintre respondenți au spus că Ucraina trebuie eliberată de forțele de ocupație ruse și în interiorul granițelor sale din 1991. Deși majoritatea ucrainenilor ar dori să vadă o revenire la aceste frontiere, aproape unul din doi ucraineni (46%) consideră că nu este nicio rușine să refuze să fie înrolați. Doar 29% sunt de părere contrară, în timp ce 25% sunt indeciși. „Acest lucru arată frustrarea populației. În condiții de război, oamenii nu știu ce perspective au ei și țara lor. Exact asta semnalează aceste răspunsuri paradoxale din partea societății”, a spus Oleh Saakyan, om de știință politică și co-fondator al Platformei Naționale pentru Reziliență și Coeziune Socială. El a declarat pentru DW că marea dorință pentru negocieri de pace a arătat că eforturile anterioare de mobilizare a populației și de a crea unitate au fost epuizate, deoarece erau orientate pentru un război de scurtă durată.