Spionii mai eficienți decât armata! Concluziile experților britanici despre resursele rușilor în războiul din Ucraina

0 137

Serviciile de securitate și de informații ale Moscovei au obținut un grad mai mare de succes în Ucraina decât forțele sale armate, a concluzionat un grup de reflecție în domeniul apărării din Marea Britanie.

Agențiile de spionaj rusești au început să se pregătească pentru invazia Ucrainei încă din iunie 2021, se arată într-un raport realizat de Institutul Regal al Serviciilor Unite (Rusi), relatează BBC.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a reușit să obțină rapid dominația asupra populației din zonele ocupate, a precizat Rusi.

Raportul a fost întocmit din diverse surse, inclusiv documente capturate, iar concluziile acestuia s-au bazat pe declarații ale oficialilor serviciilor secrete ucrainene, comunicații interceptate și cercetări la fața locului.

FSB a reușit să descarce hard diskurile computerelor guvernamentale, ceea ce le-a permis să-i identifice pe cetățenii pro-Kiev pe care agenții săi au dorit să îi aresteze și să îi interogheze.

Totodată, au fost desfășurate unități de război electronic în scopul de a izola teritoriile ocupate ale Ucrainei de lumea exterioară și a le facilita astfel autorităților de ocupație controlul asupra populației, au scris analiștii de la Rusi.

Potrivit grupului de reflecție britanic, șeful serviciilor secrete externe ale Rusiei (SVR) l-a informat pe președintele rus Vladimir Putin că au nevoie de mai mult timp pentru a pregăti invazia și a cerut ca aceasta să fie amânată. Solicitarea lui a fost respinsă.

Raportul de 39 de pagini, intitulat „Lecții preliminare ale operațiunilor neconvenționale ale Rusiei în timpul războiului ruso-ucrainean, în perioada februarie 2022-februarie 2023″, are rolul de fi un avertisment pentru guvernele occidentale cu privire la amploarea operațiunilor efectuate în secret de Rusia împotriva unei țări-țintă.

Principalul autor al raportului, Jack Watling, atrage atenția asupra arestării recente a unui înalt oficial german din cadrul serviciilor de informații, pus sub acuzare că a transmis secrete Moscovei.

„Este destul de evident că serviciile speciale rusești au reușit să recruteze o mare rețea de agenți în Ucraina înainte de invazie și că o mare parte din aparatul de sprijin a rămas viabil și după invazie, furnizând un flux constant de informații despre resursele umane forțelor rusești”.

Sute de oficiali ucraineni au fost cooptați de FSB

Agenția de spionaj intern a Rusiei, FSB, a fost capabilă de toate aceste lucruri formând grupuri operaționale temporare care s-au concentrat pe orașe-țintă precum Melitopol.

Pe măsură ce forțele rusești avansau, ofițerii FSB confiscau arhive ale guvernului ucrainean de la sediile locale, descărcau hard diskurile computerelor, ceea ce le permitea apoi să întocmească liste cu funcționarii ucraineni și persoanele din structurile de stat și adresele lor.

Apoi FSB a organizat percheziții din ușă în ușă, soldate cu arestări și interogatorii în subsoluri. Potrivit lui Watling, tortura era adesea folosită nu atât pentru a extrage informații, cât mai ales în scopul intimidării, pentru a descuraja populația să se împotrivească ocupației. Rusia a negat în mod constant numeroasele acuzații de încălcare a drepturilor omului în Ucraina.

Cel puțin 800 de oficiali ucraineni au fost cooptați pentru a colabora cu FSB, unii de bunăvoie, alții sub constrângere.

În același timp, unitățile de război electronic au acționat pentru a întrerupe accesul la televiziunea, radioul și internetul ucrainean, izolând și mai mult populația din zonele aflate sub ocupație. FSB a estimat că este nevoie de controlul a doar 8% din populație pentru a subjuga un teritoriu ocupat.

Concluzia raportului realizat de Rusi este că agențiile de informații și de securitate ale Moscovei au obținut un grad mai mare de succes în Ucraina decât forțele armate, care au suferit numeroase înfrângeri.

Cu toate acestea, și spionii au avut eșecurile lor. Evaluarea lor de dinaintea invaziei, transmisă președintelui Putin, a fost că forțele rusești vor fi primite cu brațele deschise și că guvernul de la Kiev se va prăbuși rapid. Această supraestimare s-a dovedit a fi catastrofală pentru Moscova.

„Serviciile speciale rusești nu au avut onestitatea de a raporta cu acuratețe cu privire la propriile eforturi. Se pare că există o problemă sistemică constând în raportarea în special a reușitelor și ascunderea slăbiciunilor față de superiori”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata