Standardizarea echipamentelor, cea mai mare provocare a planificatorilor NATO pentru o confruntare cu Rusia

43

Luna trecută, trupe NATO din 14 țări s-au reunit pentru a participa la cel mai mare exercițiu militar al Alianței de la sfârșitul Războiului Rece. Încă o dată, Rusia a fost în centrul atenției. De la evenimentele din Crimeea din 2014, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a supravegheat îndeaproape granița Europei cu Rusia.

Scopul exercițiului din acest an, Steadfast Defender 2024, este de a trimite un mesaj Moscovei: Alianța este pregătită să își apere membrii – în special pe cei aflați în apropierea granițelor Rusiei, inclusiv Letonia. Pregătirea pentru războaiele de coaliție a redevenit acum o prioritate a NATO, iar trupele trebuie să știe cum să lucreze împreună pe câmpul de luptă, relatează The Wall Street Journal.

„Integrarea tuturor țărilor este o provocare”, a declarat locotenent-colonelul Jonathan Cox, din armata canadiană.

Anul acesta, pentru prima dată în ultimele decenii, membrii europeni își vor respecta în mod colectiv angajamentele financiare față de Alianță, a anunțat recent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cu toate acestea, Alianța este afectată de alte dispute. Liderii sunt divizați cu privire la faptul dacă Ucraina și alți aspiranți ar trebui să fie admiși în Alianță.

Și multe țări NATO, inclusiv șase dintre cei 12 membri fondatori, sunt încă departe de a atinge nivelul bugetului militar. Cheltuielile reduse ale acestora au atras critici din partea candidatului republican la președinția americană Donald Trump, punând la îndoială viitorul alianței dacă Trump va câștiga în noiembrie.

Canada alocă aproximativ 1,3% din PIB pentru nevoile militare și nu intenționează să ajungă la 2%.

Scopul NATO este de a pregăti aliații pentru luptă unul lângă altul. Anul acesta, exercițiile sunt cele mai mari din 1988 și se desfășoară timp de patru luni de la Cercul Arctic până la Marea Neagră. În ele sunt implicate aproximativ 90.000 de militari, 1.100 de vehicule de luptă, 80 de avioane și 50 de nave navale.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și