Stare de urgență cu restricții mimate- răgaz pentru pregătirea unor scenarii politice
Majoritatea parlamentară PSRM-Șor, condusă de socialistul Igor Dodon, a instituit stare de urgență pentru 60 de zile în Moldova. Cei care au luat decizia nu au anunțat și un lockdown odată cu starea de urgență și nici un plan concret de implementare a măsurilor restrictive, viabile și argumentate, pentru situația pandemică din țară. Acest fapt confirmă opiniile contestatare care spun că în spatele deciziei stau mai degrabă motive politice decât sanitare.
Premierul în exercițiu Aureliu Ciocoi a recunoscut, de la tribuna Parlamentului, că nu există niciun plan de măsuri în legătură cu instituirea stării de urgență, dar a spus că un guvern demisionar, fără împuterniciri, nu poate face față pandemiei.
Abia a doua zi, membrii CSE au examinat mai multe propuneri venite din partea instituțiilor statului, anunțând ulterior o serie de măsuri , menite să reducă contactul fizic și limitarea răspândirii virusului, dintre care:
- Desfășurarea procesului educațional la distanță, cu excepția grădinițelor.
- În ceea ce privește modalitatea de lucru a instituțiilor publice și private, Comisia a stabilit că, conducerea acestora va atrage la serviciu până la 30% din personalul care este antrenat în activitatea de birou, restul angajaților vor munci de la distanță.
- Începând cu 3 aprilie 2021, regim special de circulație a persoanelor, în orașele Chișinău și Bălți. Se interzice deplasarea în afara locuințelor în intervalul orelor 23:00 – 05:00.
- Interzicerea aflării persoanelor în spații publice, cum ar fi parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă, sau terenuri sportive. (Restricție anulață de primarul capitalei, Ion Ceban, chiar a doua zi. )
- Moratoriu, până la 30 mai 2021, asupra controalelor de stat planificate de către organele abilitate cu funcții de control asupra activității de întreprinzător. Această interdicție nu se aplică controalelor efectuate de către ANSA, ANSP, IPM și ANRE.
- Premierul interimar a anunțat că în caz de solicitare, conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice republicane, municipale sau raionale, dar și prestatorii de servicii medicale de drept privat sunt obligați să asigure detașarea personalului către instituțiile spitalicești cu profil Covid-19 (termeni exacți în acest sens nu au fost anunțați, deocamdată).
Unii analiști politici susțin că restricțiile nu reprezintă decît niște acțiuni mimate fără o strategie clară iar adevăratul motivul din care s-a formulat această cerere acum este exclusiv politic, dat fiind faptul că bătălia socialiștilor cu rivala lor de la președinție pe tema anticipatelor trebuie în curând să se tranșeze la Curtea Constituțională, foarte probabil în defavoarea primilor, prin urmare un astfel de regim ar amână anticipatele.
Este evident că e un scenariu elaborat de socialiști, de Dodon pentru a contracara o eventuală dizolvare a Parlamentului de către președintele Maia Sandu. Dacă ne amintim, Maia Sandu, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate recomanda introducerea stării de urgență, recomanda o pauză de vreo două săptămâni, dar socialiștii și Parlamentul s-au opus . Acum, când PSRM are nevoie, imediat Guvernul a venit în ajutor, ceea ce confirmă spusele noastre anterioare că socialiștii controlează în totalitate Guvernul Ciocoi. Ei nu vor să piardă, prin dizolvarea Parlamentului, prin alegeri, controlul asupra Executivului”, a declarat comentatorul politic, Nicolae Negru, pentru Deschide.MD.
Potrivit analistului politic Dionis Cenușă, starea de urgență este un lucru imperativ, dar care are mai mulți „dacă”, în aceste circumstanțe politice. Potrivit spuselor sale, problema cea mai mare este ca țara nu are guvern cu funcții depline.
„O stare de urgență este necesară, dar cu un guvern interimar lucrurile vor sta prost. Până la decizia Curții, aș propune introducerea unor restricții noi. Doar numai după ce este clar dacă mergem pe scenariul alegerilor anticipate, o „stare de urgență” similară celei din 2020 trebuie contemplată. Dar, în asemenea situație, este necesar un pact național între forțele politice din țară care să conțină o „foaie de parcurs” cu măsuri socio-economice clare, cel puțin până la anticipate”, mai spus Cenușă.
Analistul politic Roman Mihăeș crede că instituirea stării de urgență este o decizie care poate produce o criză umanitară, dar scopul urmarit de majoritatea PSRM-Partidul Șor și transfugii de la PD este imposibilitatea dizolvării parlamentului.
Motivul real al acestei decizii nu este combaterea pandemiei, guvernul nu a venit cu un plan de combatere a pandemiei, plus la asta mi s-a părut foarte grav că nu s-au prevăzut măsuri de compensare a pierderilor pentru agenții economici și de ajutor pentru cetățenii din păturile defavorizate, a declarat expertul pentru Europa Liberă
Un executiv demisionar nu putea propune Parlamentului instituirea stării de urgență, așa că inițiativa a fost înregistrată de trei deputați socialiști, fapt ce contravine evident Legii Supreme, susțin juriștii. Conform Constituției, „starea de urgenţă se declară la propunerea preşedintelui Republicii Moldova sau a Guvernului.
„În conformitate cu legea, avem doar doi subiecţi care pot iniţia introducerea stării de urgenţă. Aceşti subiecţi sunt preşedintele şi Guvernul plenipotenţiar. Vedem că în cazul acesta s-a purces la delegarea dreptului de introducere a stării de urgenţă unor deputaţi. Astfel de delegări nu sunt prevăzute de lege”, susține expertul în drept constitutional Teodor Cârnaţ.
Miercuri seară, în cadrul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a dat asigurări că, în cazul în care Curtea Constituțională va stabili că au fost întrunite condițiile pentru dizolvarea actualului Parlament, cetățenii vor fi chemați foarte curând la urnele de vot în cadrul alegerilor anticipate.
„Cea mai importantă sarcină pe care o am în fața cetățenilor este să dizolv acest parlament. Asta le-am promis la alegerile prezidențiale. Dacă Curtea Constituțională va constata că au fost întrunite circumstanțele pentru dizolvare, iar noi credem că aceste condiții au fost întrunite – atunci, foarte curând, o să avem alegeri anticipate și o să eliberăm țara din ghearele acestui sistem corupt”, a precizat șefa statului.
Potrivit ei, decizia socialiștilor de a institui stare de urgență este „o măsură disperată și goală” și are menirea de a amâna data alegerilor anticipate.
„Este o încercare de a prelungi viața acestui Parlament și, în aceste luni, să-și mai dea legi care-i avantajează și care dăunează țării”, a spus Maia Sandu.
Cei din Platforma DA îi critică atât pe socialiștii care folosesc starea de urgență în scop politic, cât și pe adepții Maiei Sandu:
„Un guvern demis cere atribuții mai mari decât poate duce, iar partidele “serioase” își arunca pisica în brațe unul altuia numai să nu răspundă pentru faptele lor. Care-i sensul înlocuirii unei stări excepționale de sănătate publică cu o altă situație de asediu în condițiile în care solicitantul acestui regim special nu are plan de acțiuni, nu știe cum își va folosi atribuțiile pe care le cere?”, spune deputatul Platformei DA, Igor Munteanu.
Şi deputatul democrat Monica Babuc consideră că instituirea stării de urgenţă este doar de ochii lui, pentru a oferi un răgaz socialiştilor, pentru eventualele scheme politice.
Este o catastrofă când se vine și se cere prin definiție stare de urgență, chipurile, pentru a îmbunătăți starea de lucruri în pandemie, dar, de fapt, și așa cum au arătat lucrurile, în lipsa unui plan, acest lucru s-a făcut numai pentru ca să fie prelungită perioada activității acestui parlament și îndepărtată perioada alegerilor. Despre asta a vorbit, apropo, și ex-președintele Dodon, pentru că dânsul niciodată nu pregetă să spună, sărmanul, din timp ce crede el că se va întâmpla, a declarat Monica Babuc
A doua zi, după declararea starii de urgență, liderul socialiștilor, Igor Dodon, dar și liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski au zburat la Moscova. Site-ul administrației prezidențiale ruse nu spune nimic despre vreo întâlnire pe care ar fi avut-o joi Dmitri Kozak cu Igor Dodon sau Vadim Krasnoselski însă Igor Dodon a publicat pe pagina sa de Facebook o poză în care apare împreună cu Dmitri Kozak. Nu este clar dacă Dodon și Krasnoselski s-au văzut la Moscova. În informațiile distribuite presei nici Dodon, nici Krasnoselski nu explică de ce vizitele lor la Moscova au coincis și nici nu amintesc unul despre celălalt. Ambii au anunțat că Moscova va oferi vaccin Sputnik V pentru Republica Moldova, fără să existe însă și o confirmare din partea vreunul oficial rus în acest sens.