Strategia de apărare a Poloniei stabilește un nou standard pentru Europa

72

Europa trebuie să își consolideze strategia de apărare, mai ales că viitorul sprijin american în cadrul NATO devine mai puțin sigur, scrie în Kyiv Post, Casey Christie, directorul general al Christie and Associates din Londra, o personalitate marcantă în domeniul securității internaționale.

Polonia ia măsuri pentru a da un exemplu, alocând 4% din PIB pentru apărare. Aceasta nu este doar o cifră financiară, este o declarație de intenție. Mișcările recente ale Varșoviei, inclusiv un acord în valoare de 12 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 96 de elicoptere de atac Apache din SUA, împreună cu investiții în tancuri Abrams, rachete Patriot și avioane F-35, demonstrează un angajament serios față de consolidarea capacităților sale militare.

Strategia de apărare a Poloniei nu se rezumă doar la creșterea numărului de soldați, deși intenționează să își extindă efectivele militare la 300 000 până în 2035. Țara se concentrează, de asemenea, pe modernizarea echipamentelor sale și pe îmbunătățirea pregătirii sale militare generale. Prin asigurarea de armament avansat și stabilirea de parteneriate cu țări precum Coreea de Sud, Polonia se poziționează ca o forță militară formidabilă în cadrul NATO.

Într-o călătorie recentă la Varșovia, scrie autorul, că „efectele războiului vecin sunt resimțite acut. Magazinele de suveniruri de război, pline cu relicve ale invaziilor trecute ale Germaniei și Rusiei, reflectă o conștiință națională profund marcată de istorie. Conversațiile cu prietenii și localnicii relevă un puternic sentiment al lucrurilor neterminate, o memorie colectivă care determină actuala poziție militară a Poloniei. Am avut senzația clară că polonezii au simțit că au ceva de reglat, deși a fost ceva subtil și nu deschis sau agresiv. Doar un sentiment nevăzut, un sentiment de: „Am mai văzut această situație, dar de data aceasta vom fi pregătiți”.

Armata Poloniei este acum a treia ca mărime din NATO, cu 216 100 de oameni

În mod impresionant, armata Poloniei este acum a treia ca mărime din NATO, cu 216 100 de oameni. Țara a făcut investiții substanțiale în modernizarea forțelor sale armate, achiziționând sisteme avansate precum tancurile K2 și obuzierele K9 prin parteneriatele sale cu Coreea de Sud. Acest nivel de angajament față de apărare ar trebui să servească drept exemplu pentru restul Europei, susține Casey Christie.

Franța și Regatul Unit, în ciuda capacităților lor militare semnificative, rămân în urma angajamentului Poloniei. Dacă ar aloca 4% din PIB pentru apărare și ar urma exemplul Poloniei, nu numai că și-ar spori capacitatea de a-și proteja propriile interese, dar și și-ar reduce dependența de sprijinul SUA. Franța, cu arsenalul său nuclear și anvergura sa militară globală, este deosebit de bine poziționată pentru a prelua conducerea. În mod similar, Regatul Unit, în special în era post-Brexit, are o ocazie unică de a-și redefini rolul pe scena mondială. Consolidarea armatei sale prin creșterea cheltuielilor de apărare i-ar consolida poziția în securitatea globală. „La fel ca mulți alți britanici cu spirit de observație, îmi țin respirația în așteptarea rezultatului revizuirii radicale a forțelor armate britanice a lui Starmer”, mai scrie britanicul.

Citește mai mult, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și