Strategia mass-mediei socialiste. Care este traseul unei știri false, până a ajunge la consumatori

143

Există fortăreața asediată, există dușmani externi dar există și dușmani care ne atacă din interior. Acești dușmani sunt chiar opoziția, care, potrivit partidului de guvernământ, există din bani străini, vrea să profite și să distrugă statul sau și mai grav, să-l vândă. Acesta este un război – un cvasi-război între guvern și opoziție. În cazul Moldovei, este un război unilateral, în care unii atacă iar ceilalți ripostează.

Acesta este mecanismul propagandei, care astăzi este condus de partidul de guvernământ – PSRM – împotriva forțelor de opoziție. În perioada preelectorală, acest mecanism, conceput de autorități prinde un alt contur, folosind în scopuri distructive, formele moderne de comunicare. Cu toate acestea, dezinformarea promovată de ei nu trece neobservată. Se creează din ce în ce mai multe „portaluri de știri”, al căror conținut nu respectă nicio normă jurnalistică, exprimând în mod clar poziția socialiștilor, criticând în mod nejustificat opoziția, iar în unele cazuri chiar denigrează alți politicieni cărora nu li se acordă nici măcar dreptul la replică.

Prezența unei prese independente și puternice , inclusiv a publicului care sprijină standardele jurnalistice fundamentale, constituie una dintre cele mai bune modalități de a menține imunitatea societății la dezinformare. Dispariția acestor norme și apariția celor care detronează normele de bază ale jurnalismului imparțial și onest poate fi explicată prin faptul că cineva urmărește un anumit scop și pentru a-l atinge  încearcă să influențeze comportamentul unui public potențial într-un mod care corespunde obiectivelor sale.

Și aici intervine metoda de manipulare cu informația. Știrile înșelătoare și inventate, create în așa-numitul „laborator de propagandă” al socialiștilor, sunt menite  să schimbe atitudinea persoanei față de un anumit actor politic și să creeze o imagine favorabilă pentru Igor Dodon, președintele țării. Iată exemple de astfel de titluri: „Igor Dodon a vizitat 600 de țări și orașe în 3,5 ani”, „Șeful statului a vorbit cu Președintele Republicii Lituania”.

 

După exemplul unei știri false, care a fost lansată de un deputat socialist, vă vom demonstra cum funcționează sistemul presei subordonate Partidului Socialist.

Contextul:
Fermierii care au protestat la începutul lunii august au insistat asupra necesității declarării stării de urgență în agricultură, a anulării plății taxelor pentru un an și au cerut compensarea pierderilor în valoare de cel puțin 3.000 de lei pentru un hectar din recolta afectată. În loc să țină un dialog constructiv, autoritățile i-au acuzat pe fermieri că ar fi venit în piață la ordinele opoziției și că au încercat să inflameze situația înainte de alegerile prezidențiale din toamnă.

Traseul știrii false prin intermediul mass-media afiliate sociliaștilor

Pe 16 august 2020, la trei zile după ce Igor Dodon a declarat că protestele fermierilor sunt de natură politică și sunt gestionate de opoziție, „Komsomolskaya Pravda” a socialiștilor publică opinia (!) deputatului socialist Corneliu Furculiță, intitulată:”Să vindem totul: Opoziția are o soluție „magică” la problemele fermierilor moldoveni”. KP a postat o parte din publicația pe care deputatul a distribuit-o pe Facebook, cu un titlu tendențios. În publicație Furculiță afirmă că acești politicieni (opoziția) au o altă soluție „magică”: să permită marilor companii internaționale să cumpere terenuri agricole în Moldova.

Komsomolskaya Pravda a prezentat în știre opinia deputatului, care nu a fost susținută de nicio dovadă. Mai mult, autorii nu au acordat dreptul la replică niciunui reprezentant al opoziției. Codul deontologic recomandă: Un jurnalist aderă la principiul conform căruia orice persoană criticată negativ are dreptul la replică și dreptul de a respinge informațiile inexacte”.

A doua zi, pe 17 august, Furculiță aruncă un alt fals în spațiul informativ. El a făcut acest lucru într-o conferință de presă în Parlament, în cadrul căreia a declarat că Maia Sandu intenționează să distrugă agricultura moldovenească și să vândă terenuri străinilor.

În aceeași zi, imediat după conferința de presă, site-ul ziarului Argumenty i Facty, condus de soția lui Igor Dodon și Corneliu Furculiță, publică știri din declarațiile deputatului cu titlul: Furculiță către fermieri: Cei care vă cheamă la proteste, pregătesc „optimizarea”.

Ei doresc să „optimizeze” micii producători, astfel încât aceștia să nu ceară subvenții, iar acest lucru va fi posibil doar după ce aceste partide vor permite străinilor să cumpere terenuri în Republica Moldova, – îl citează pe Furculiță,  AIF.

Un pic mai târziu, Furculiță însuși a scris acest lucru pe pagina sa de Facebook. Astfel, AIF a fost primul în acest maraton de răspândire a fake-ului. Imeiat după aceasta, a”știre” va fi publicată simultan, la ora 11.00, pe NTV Moldova, Accent TV, Primul și Actualitati.md – site-urile posturilor TV, deținute și operate de socialiști, printre care se numără și Furculiță ca fondator al Exclusiv Media SRL.

Falsul va migra mai apoi către portaluri a căror politică editorială este la fel afiliată socialiștilor: Abcnews, 24h, Correspondent.md, Livenews.md, BreakingNews.md. Materialele vor fi actualizate cu noi detalii și pseudo-dovezi despre motivul pentru care liderul opoziției, Maia Sandu, încearcă să asigure predarea terenurilor deținute de micii fermieri străinilor. Cu astfel de dovezi vine un alt socialist, Nicolae Pascaru.

În 2019, premierul Maia Sandu a convenit cu investitorii străini să acorde dreptul de a vinde și cumpăra terenuri agricole persoanelor juridice cu statut extern integral sau parțial, citează LiveNews.md.

Ca dovadă, Pascaru citează un document al Asociației Investitorilor Străini (FIA) potrivit căruia este un act care afr fi fost aprobat de Maia Sandu. Vorbim despre așa-numita Carte Albă, în care investitorii străini publică anual recomandări pentru autorități, pentru îmbunătățirea climatului investițional din țară. Și totuși nu este clar un lucru: ce legătură cu această carte are fostul prim-ministru, în cazul în care acea carte poartă doar un caracter de recomandare.

Procedura folosită de mașina de propagandă a Partidului Socialiștilor a fost menită să distragă atenția publicului de la problemele reale: adică de la protestele fermierilor nemulțumiți de sprijinul autorităților care au cerut despăgubiri pentru pierderi. Chiar dacă prim-ministrul a spus că suma de 300 de milioane de lei va fi alocată, iar apoi alte 100 de milioane în plus, aceste fonduri vor fi suficiente pentru a acoperi pierderi de doar 1.500 de lei la hectar, în timp ce în timpul protestelor fermierii au cerut 2.500-2.700 de lei la hectar. Ion Chicu le-a  pus fermierilorun  ultimamatum:„Cei care nu se întorc la activitățile agricole, nu vor primi bani”.

Veți merge la închisoare pentru asta, nu glumesc!

În ultimii ani, expresia „fake news” este pe buzele tuturor. Politicienilor le place să o folosească chiar și atunci când aceasta nu este relevanta, numind orice știre care nu le convine, „fake news.” De exemplu, în luna martie a acestui an, Igor Dodon a făcut aceasta declarație, citată de Komsomolskaya Pravda în Moldova.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a adresat autorilor știrilor false. În timpul programului „Președintele răspunde” el a spus că recent au fost răspândite o mulțime de falsuri care provoacă panică în societate. Potrivit șefului statului, cei responsabili pentru acest lucru vor răspunde în fața legii, scrie Komsomolskaya Pravda.

Credeți că nu ve-ți fi prinși. Îi vom prinde și pe cei care răspândesc știri false. O să mergeți la închisoare pentru asta, eu nu glumesc, a spus atunci șeful statului. 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și