Strategia războiului „fără limite” urmată de Putin în Ucraina pentru a pune mâna pe cât mai multe teritorii
Vladimir Putin nu a stabilit obiective sau limite în ceea ce privește teritoriile pe care încearcă să le smulgă Ucrainei, mizând pe un război prelungit prin care să surclaseze asistența militară occidentală și care să-i aducă cât mai multe câștiguri teritoriale. Astfel că încearcă să obțină câștiguri graduale și, concomitent, să contracareze potențiale contraofensive ucrainene, se arată în evaluarea din 30 iunie a Institutului pentru Studierea Războiului (ISW).
Președintele rus Vladimir Putin și personalul său de la Kremlin „nu au stabilit deliberat limite pentru obiectivele lor de cucerire în Ucraina, sugerând în mod repetat că zonele din afara regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk fac parte din Rusia”.
Analiștii de la ISW au explicat că Rusia vede o necesitate strategică în a menține operațiuni militare pe mai multe fronturi astfel încât să împiedice Ucraina să desfășoare cu succes vreo contraofensivă.
Nicole Wolkov, cercetător în materie de Rusia la ISW, a explicat pentru Newsweek că planurile Rusiei de a „prelungi” războiul îl vor impulsiona pe Putin să stabilească continuu noi obiective teritoriale.
„Rusia avansează lent în Ucraina pentru a prelungi războiul, pentru a împiedica Ucraina să desfășoare operațiuni contraofensive semnificative și a rezista mai mult decât sprijinul occidental de securitate pentru Ucraina”, se arată în evaluarea din 30 iunie a ISW privind evoluția războiului
„Putin consideră probabil că poate profita de capacitatea Rusiei de a menține inițiativa în această perioadă pentru a cuceri mai multe teritorii. Un război prelungit ar oferi, de asemenea, Rusiei timp pentru a continua să își extindă baza industrială de apărare și să genereze forță de luptă”.
ISW a avertizat că un război prelungit îl va „impulsiona” pe Putin să stabilească în mod explicit noi obiective teritoriale atât timp cât va considera că forțele ucrainene nu-i pot respinge înaintarea și nici nu pot efectua contraofensive semnificative pentru a recâștiga teritoriul pierdut.
„Oficialii ruși au negat în mod sistematic existența statului și a culturii ucrainene și și-au manifestat interesul pentru teritorii situate în afara acestor patru regiuni”, au scris analiștii ISW.
ISW a subliniat, totodată, importanța livrării rapide a ajutorului militar astfel încât să fie posibilă schimbarea cursului războiului în favoarea Ucrainei.
„Dacă armele sunt livrate în timp util și în mod consecvent, acest lucru ar putea ajuta Ucraina să desfășoare operațiuni ofensive”, a subliniat Wolokov în contextul conflictului în curs.
Citește mai mult AICI