SUA bănuiesc că „liniile roșii” ale lui Putin sunt mai flexibile decât păreau. Este timpul ca Ucraina să fie acceptată în NATO?
După rebeliunea de o zi a mercenarilor „Wagner” condusă de Evgheni Prigojin în Rusia, Statele Unite au început să bănuiască că „liniile roșii” ale lui Vladimir Putin sunt de fapt mult mai flexibile decât se credea anterior. Și problema furnizării de arme Ucrainei depinde și de această direcție, scrie Politico.
„Oficialii americani bănuiesc că unul dintre motivele lui Putin pentru a încheia înțelegerea cu Prigojin a fost evitarea violenței pe scară largă pe teritoriul Rusiei. Acest lucru i-a determinat pe unii (în Occident – n.red.) să se întrebe dacă ar putea merge mai departe și să ofere Ucrainei mai multe arme letale cu rază lungă de acțiune – inclusiv avioane F-16. Ei cred că linia roșie a lui Putin poate fi mai blândă decât se credea anterior și ar putea decide să nu escaladeze, temându-se de extinderea conflictului”.
Cu toate acestea, doar câteva persoane implicate în discuțiile cu Politico cred asta. Și subliniază că încă nu a fost luată o decizie.
În plus, secretarul de stat american Anthony Blinken a spus că „există posibilitatea” ca situația din interiorul Rusiei să afecteze contraofensiva Forțelor Armate ucrainene. Cu toate acestea, oficialii americani urmăresc acum doar evenimentele care au loc în Federația Rusă.
„Pe termen scurt, este evident că summitul NATO, care va avea loc peste două săptămâni în Lituania, va căpăta o nouă relevanță”, scrie publicația, subliniind că probabil nu va fi vorba doar despre un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, dar și despre pași reali pe calea aderării la Alianță.
Dar președintele Eurasia Group, Ian Bremmer, consideră că ștacheta pentru potențiala aderare a Ucrainei este încă prea mare, deoarece pentru aceasta este necesar ca 31 de țări ale Alianței să fie de acord cu decizia.
„Dar va ajuta. Occidentul are acum mai puține motive să-și facă griji cu privire la presupusele linii roșii ale lui Putin și mai multe motive să se îngrijoreze despre cum să se pregătească pentru o situație destabilizată și imprevizibilă din Rusia”, a explicat Bremmer.
Între timp, unii analiști cred că înțelegerea lui Putin cu Prigojin ar putea indica raționalitatea președintelui rus. Alții sugerează că dictatorul este slăbit și, prin urmare, poate deveni și mai nebun. Cu toate acestea, SUA, într-un fel sau altul, sunt deja forțate să ia în considerare posibilitățile Rusiei post-Putin, inclusiv stocul nuclear al agresorului.
Dictatorul „de mâna a doua” Lukașenko l-a umilit pe Putin
Președintele Belarusului, Aleksander Lukașenko, un dictator de mâna a doua și aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, s-a lăudat că a salvat Moscova de revolta grupului de mercenari Wagner, „umilindu-l” astfel pe liderul rus, care nu a reușit de unui singur să înăbușe rebeliunea, spun experții citați de Business Insider.