SUA resping decizia CPI, care a emis mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu. Republicanii cer sancționarea Curții de la Haga
Statele Unite ale Americii s-au pronunțat, joi, împotriva deciziei Curții Penale Internaționale, CPI, după ce instanța internațională cu sediul la Haga a emis mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru fostul ministru israelian al Apărării, Yoav Gallant, transmite Agerpres.
„Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI, de a emite mandate de arestare împotriva unor înalți responsabili israelieni. Rămânem profund preocupați de graba procurorului (CPI) de a cere mandate de arestare și de erorile tulburătoare în procesul care a dus la această decizie”, a comunicat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.
Acest oficial american a reiterat poziția cunoscută a Washingtonului, potrivit căreia „CPI nu este competentă juridic în acest caz”.
El a asigurat că Washingtonul „va discuta despre viitoarele etape cu partenerii (săi), inclusiv cu Israelul”.
CPI a emis joi mandate de arestare care îi vizează pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe ministrul apărării Yoav Gallant, demis între timp, şi pe liderul aripii armate a Hamas, Mohammed Deif. Cei trei sunt acuzați de crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Ultimul acuzat ar fi fost ucis astă vară într-un atac israelian în Gaza, însă CPI a comunicat că va continua să caute informații despre moartea acestuia, în condițiile în care procurorul Curții a comunicat că nu este în măsură să spună dacă liderul palestinian este sau nu în viață.
Reacții din tabăra republicană: viitorul consilier pentru Securitate Națională promite un răspuns puternic la adresa CPI
Donald Trump nu a reacționat imediat la decizia Curții de la Haga, însă viitorul său consilier pentru Securitate Națională, Mike Waltz, a promis un „răspuns puternic” la „părtinirea antisemită” a CPI.
Potrivit acestuia, răspunsul lui Trump va veni după ce președintele ales va depune jurământul, pe 20 ianuarie 2025.
În Congres, republicanii au cerut sancțiuni împotriva CPI.
„Curtea Penală Internațională a acționat în modul cel mai absurd și mai iresponsabil cu putință. Este timpul ca Senatul american să acționeze şi să sancționeze acest organism iresponsabil”, a declarat senatorul republican Lindsey Graham.
Statele Unite și Israelul nu sunt membre ale CPI.
Netanyahu acuză Curtea Penala Internațională de antisemitism
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat, joi, la decizia Curții Penale Internaționale, CPI, care a emis pe numele său și al fostului ministrul israelian al Apărării mandate de arestare pentru crime de război.
Biroul lui Netanyahu a emis o declarație în care se afirmă că hotărârea CPI este „absurdă, mincinoasă și antisemită”.
În declarație se mai spune că Israelul „nu va ceda la presiuni, nu va fi descurajat și nu se va retrage” până când toate obiectivele sale de război vor fi atinse.
Israel Katz, succesorul lui Yoav Gallant în funcția de ministru al Apărării, a reacționat, la rândul său, afirmând că hotărârea CPI este „o rușine morală în întregime contaminată de antisemitism”.