SUA și Marea Britanie au diferențe de opinie privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în Rusia

65

Pe măsură ce Ucraina face presiuni pentru strategii militare mai agresive în lupta sa împotriva Rusiei, aliații săi occidentali au opinii diferite cu privire la cât de departe ar trebui să i se permită Kievului să meargă cu atacurile în adâncimea teritoriului rus, relatează Business Insider.

În prezent, Ucraina nu are permisiunea să folosească arme occidentale pentru a efectua lovituri profunde în Rusia, în pofida apelurilor insistente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski .

În vreme ce SUA și Germania se mențin reticente în a ridica astfel de restricții, temându-se să nu-l provoace pe președintele rus Vladimir Putin, Marea Britanie și Franța au insistat cu discreție pentru ca această situație să se schimbe.

Franța și Marea Britanie ar face demersuri pe lângă SUA să permită lovirea cu rachete cu rază lungă de acțiune

The Telegraph și Financial Times au relatat săptămâna aceasta că Marea Britanie a cerut în mod privat SUA să dea undă verde astfel încât să i se permită Ucrainei să folosească rachetele Storm Shadow (SCALP în Franța) pe teritoriul Rusiei.

FT a relatat că surse „bine plasate” au dezvăluit publicației că guvernul britanic a trimis o solicitare la Washington și Paris la începutul acestei veri, cerând ca Ucrainei să i se permită să tragă cu rachete britanice Storm Shadow asupra unor ținte ucrainene în Rusia. Publicația a menționat că utilizarea de către Ucraina a acestor rachete ar fi posibil să depindă de capacitățile SUA, împiedicând potențial Marea Britanie să îi permită unilateral să le folosească.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru a da voie Ucrainei să lovească obiective militare rusești cu arme occidentale.

„Trebuie să le permitem [ucrainenilor] să neutralizeze locurile militare din care sunt trase rachetele, dar nu și alte ținte civile sau militare. Nu facem acest lucru”, spunea el în mai.

Pe de altă parte, SUA e încă îngrijorată de posibilitatea escaladării în cazul în care aceste rachete sau propriile rachete, ATACMS, ar fi utilizate pe teritoriul Rusiei.

Maximilian Hess, de la Institutul de Cercetare în Politică Externă, a declarat pentru Business Insider:

Din punctul de vedere al SUA, în special, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, a acordat în mod repetat o atenție semnificativă liniilor roșii declarate de Rusia și a încercat să evite să le încalce”. Acesta a adăugat că acest argument a avut o mare influență asupra concepției administrației americane.

În opinia lui Hess, este  „destul de limpede că presupusele linii roșii ale lui Putin în ceea ce privește aceste lucruri nu sunt chiar atât de roșii”.

„Cu doar câțiva ani în urmă, Rusia spunea că faptul ca SUA să trimită rachete Javelin în Ucraina pentru a ținti elicoptere ar fi o escaladare gravă”, a spus el.

Hess a spus că este convins că în mod privat, Regatul Unit și Franța vor argumenta că riscurile unei potențiale escaladări sunt exagerate și că Rusia obișnuiește să încerce să intimideze Occidentul pentru a-și retrage sprijinul pentru Ucraina.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și