Summitul Rusia-Africa. Putin visează la noi acorduri comerciale, însă este ocolit și de liderii africani

88

Kremlinul își dorește să încheie noi acorduri comerciale și noi parteneriate cu ocazia găzduirii a zeci de delegații de pe continentul african, joi, la Sankt Petersburg, dar ar putea obține în cele din urmă mai puține decât speră, comentează The Moscow Times.

Cel de-al doilea summit Rusia-Africa, prevăzut să aibă loc joi și vineri la Sankt Petersburg, constituie un nou efort al Rusiei de a căuta parteneri în alte zone ale lumii în contextul izolării sale față de Occident din cauza invaziei din Ucraina.

Însă experții în chestiuni internaționale atrag atenția că summitul de la Sankt Petersburg va fi mai puțin relevant decât cel inaugural, desfășurat la Soci, în 2019.

Prezență diplomatică redusă

Ivan Kłyszcz, expert în relațiile ruso-africane la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Tallinn, Estonia, constată că autoritățile de la Moscova încearcă acum să minimizeze summitul după ce a făcut mult tam-tam în jurul lui în ultimul an.

Consilierul prezidențial Iuri Ușakov a recunoscut marți că doar 17 din cele 49 de țări invitate la summit vor fi reprezentate la nivel de șefi de stat, printre care Egiptul, Mozambicul, Africa de Sud, Uganda și Zimbabwe.

Având în vedere reducerea prezenței diplomatice, durata evenimentului a fost, de asemenea, scurtată la doar două zile, adică la jumătate față summitul de acum patru ani.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat o acțiune de sabotaj dusă de diplomații francezi și americani aflați în post Africa, care pesemne i-ar fi convins pe unii lideri locali să nu se deplaseze la Sankt Petersburg.

Decizia unor lideri africani de a nu veni în Rusia este mai degrabă independentă și bine calcultată, notează Ivan Kłyszcz.

„În primul rând, nu există așteptări că economia rusă va prospera și că (Rusia, n. red.) va deveni o piață profitabilă în curând”, explică expertul pentru The Moscow Times.

„Celălalt calcul are de-a face cu conștientizarea că Rusia poartă un război criminal” împotriva Ucrainei, adaugă el, observând că mulți lideri africani și-a declinat participarea pentru a nu-și afecta reputația și pentru a nu produce daune altor legături bilaterale, considerate mai importante.

Nemulțumiri în Africa față de retragerea Rusiei din acordul cerealelor

Retragerea Rusiei din acordul cerealelor, o decizie care amenință să crească și mai mult insecuritatea alimentară pe continentul african, va domina atât discuțiile oficiale de la Sankt Petersburg, cât și cele din culise, notează The Moscow Times.

Secretarul de Externe al Kenyei, Korir Sing’Oei, a etichetat săptămâna trecută retragerea Rusiei drept „o lovitură în spate pentru securitatea alimentară”, în timp ce ministrul egiptean al Aprovizionării, Ali El-Mosilhy, a declarat că țara sa „nu este mulțumită” de decizia lui Vladimir Putin.

Ca răspuns la nemulțumirea exprimată de unii dintre partenerii săi din Africa, Kremlinul a promis că va oferi „asigurările necesare” părților prezente la summit.

„În pofida sancțiunilor, Rusia va continua să lucreze energic la organizarea transporturilor de cereale, alimente și îngrășăminte către Africa”, a scris Putin într-un articol publicat luni pe site-ul Kremlinului. Putin a pretins totodată ca Rusia să ia locul Ucrainei pe piața exporturilor de cereale către Africa.

„Pentru pace, securitate și propseritate”, sloganul fals al Kremlinului

În linie cu sloganul oficial al summit-ului – „Pentru pace, securitate și prosperitate” -, se așteaptă ca președintele sud-african Cyril Ramaphosa să ducă discuțiile către planul pe care l-a propus, alături de un grup de omologi africani, pentru încetarea ostilităților în Ucraina.

Consilierul Ușakov a confirmat marți că va exista un „schimb de opinii cu privire la soluționarea crizei ucrainene”. Însă acest schimb de opinii este prevăzut abia spre sfârșitul summitului, mai exact la cina de lucru de vineri.

În timp ce majoritatea statelor africane au ales să adopte o poziție neutră cu privire la războiul din Ucraina, Ramaphosa a căutat să se prezinte drept un actor activ pentru pace.

„Acest război are un impact negativ asupra continentului african și asupra multor altor țări din întreaga lume”, a declarat Ramaphosa în timpul unei vizite efectuate la Sankt Petersburg în iunie, pledând pentru „negocieri” și o soluție „diplomatică”.

În ceea ce privește agenda economică, va fi probabil dominată de discuții privind cooperarea în sectoarele minier și agricol, mai ales că Rusia încearcă să-și exindă expertiza în soluții agricole pe continentul african.

„Se observă un ecou al Războiul Rece, când tehnicienii sovietici mergeau în diferite țări pentru a-și împărtăși expertiza și tehnologiile. Cred că (Moscova, n. red.) încearcă să facă ceva în acest sens”, a remarcat Kłyszcz.

Prezența Wagner în Africa, un subiect al discuțiilor din culise

Cooperarea în domeniul militar este un alt subiect de pe agenda summitului.

Unele state africane au încheiat acorduri de securitate cu grupul Wagner, însă răzmerița de luna trecută din Rusia pune sub semnul întrebării continuarea acestora.

Dar orice acord cu contractori militari privați, chiar dacă ar fi realizat, este foarte puțin probabil să fie făcut public.

În ciuda prezenței sub așteptări la summit, Sankt Petersburgul a fost transformat într-o fortăreață, cu un dispozitiv de securitate fără precedent și spitale obligate să funcționeze fără întrerupere în timpul evenimentului. De asemenea, angajații companiilor locale vor fi nevoiți să lucreze de acasă, deoarece circulația va fi interzisă în mai multe zone ale orașului.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și