Sunt Statele Unite într-un război proxy cu Rusia? Ce ne arată istoria și Pentagon Leaks
Cu trei zile înainte de marcarea pe 24 februarie a invaziei sale pe scară largă din Ucraina, Vladimir Putin a prezentat ceea ce a aflat în timpul unui an de război. Cu numărul din ce în ca mai mare de arme sofisticate trimise Kievului, a spus Putin, Occidentul folosește acum Ucraina ca „zonă de testare” pentru planurile sale de a distruge Rusia.
Scopul său a fost „de a declanșa un război în Europa și de a elimina concurenții prin folosirea unei forțe proxy”, a spus el într-un discurs. „Plănuiesc să ne termine odată pentru totdeauna”.
Părerea lui Putin s-a schimbat destul de mult din dimineața invaziei, când a schițat o scurtă „operațiune militară specială” care avea să salveze definitiv regiunile separatiste ale Ucrainei – Crimeea și o parte a Donbasului – de „umilirea și genocidul comise de regimul de la Kiev”, în ultimii opt ani de conflict mocnit.
„Nu este planul nostru de a ocupa teritoriul ucrainean. Nu intenționăm să impunem nimănui nimic cu forța”, a spus el în remarci care acum par aproape ciudate în lumina unui război brutal de cucerire.
Dar descrierea mai recentă a lui Putin despre un război provocat de Occident care amenință însăși existența Rusiei a rezonat în special în Sudul Global, unde unele țări văd Statele Unite implicate în ceea ce ei consideră intervenții în serie în întreaga lume.
Dezbatere aprinsă
Dezbaterea dacă Ucraina este un război „proxy” între marile puteri a devenit ea însăși un câmp de luptă intelectual și politic. Cuvântul are o definiție de dicționar – o persoană sau entitate autorizată să acționeze în numele alteia. Mai popular, a ajuns să însemne să trimiți pe altcineva să-ți facă propria treabă murdară.
Zeci de imagini difuzate recent online, multe cu evaluări clasificate ale armatei și ale serviciilor de informații americane, ilustrează cât de profund sunt implicate Statele Unite în aproape fiecare aspect al războiului.
Hărțile ilustrează locații ale trupelor, planurile de luptă și rezultatele probabile pe câmpul de luptă până la cele mai mici orașe, împreună cu locația și capacitatea apărării rusești. Există liste cu sisteme de arme utilizate de ambele părți, estimări ale victimelor, rezumate ale conversațiilor interceptate și o multitudine de evaluări, de la capacitățile forțelor speciale până la muniția uzată.
Documentele scurse confirmă în detaliu că Statele Unite își folosesc gama vastă de instrumente de spionaj și supraveghere – inclusiv sateliți de ultimă generație și informații despre semnale – pentru a menține Kievul cu un pas înaintea planurilor de război ale Moscovei și pentru a-i ajuta pe ucraineni să provoace pierderi rușilor.
Dar oficialii administrației Biden resping categoric eticheta de proxy, subliniind că este un război defensiv pe care Ucraina nu l-a început și că Kievul luptă pentru supraviețuirea sa. În timp ce Statele Unite au un interes legitim în privința rezultatului și un drept legal de a oferi ajutor solicitat de un alt guvern suveran, Ucraina desfășoară operațiuni pe teren.
„Acesta este un război ales de Putin”, a spus secretarul Apărării Lloyd Austin într-un interviu. „Nu suntem într-un război cu Rusia și nu vom fi într-un război cu Rusia. … A fost alegerea Rusiei încă de la început”.
Acest lucru poate fi adevărat, dar administrația a oferit Ucrainei peste 40 de miliarde de dolari în ajutor militar și economic, împreună cu asistență pentru țintire în timp real și sisteme de arme sofisticate pentru care a antrenat forțele Kievului, potrivit Washington Post.
Păreri împărțite
Donald Trump, într-un videoclip recent de campanie prezidențială, a numit războiul o „bătălie proxy” și a spus că administrația Biden doar „se preface că luptă pentru libertate”. În schimb, a subliniat el, „globaliștii” lui Biden îl folosesc pentru a distrage atenția americanilor „de la ravagiile pe care le provoacă chiar aici acasă”.
Într-un tweet de luna trecută, republicana Marjorie Taylor Greene a numit războiul „ridicol” și a spus că Rusia nu prezintă niciun pericol pentru Statele Unite sau aliații săi din NATO. „Plătim pentru… un război proxy cu Rusia, când nu l-am văzut niciodată pe Putin arătând în detaliu planurile sale de a invada Europa”, a adăugat ea. „Nu cred minciunile care mi se spun despre asta”.
Deși mai târziu l-a numit pe Putin „criminal de război”, guvernatorul Floridei Ron DeSantis, un candidat nedeclarat la președinție, a evidențiat o tensiune similară de izolaționism în timpul unei apariții în februarie la „Fox & Friends”. „Nu cred că este în interesul nostru să intrăm într-un război proxy cu China, să ne implicăm în lucruri precum granițele sau Crimeea”, a spus DeSantis.
Citește mai mult AICI