Surpriză în politica britanică. Premierul anunță alegeri generale: „E momentul ca Marea Britanie să-și aleagă viitorul”
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a convocat alegeri generale pentru 4 iulie, un pariu al liderului britanic pentru a uni Partidul Conservator, în contextul în care sondajele arată că acesta este cu mult în urma opoziției laburiste.
În Downing Street, miercuri, Rishi Sunak a spus că a vorbit cu regele Charles și a cerut dizolvarea Parlamentului, pregătind scena pentru o scurtă campanie înainte de vot.
„Acum este momentul ca Marea Britanie să-și aleagă viitorul”, a spus el.
Mergând la urne, Sunak încearcă una dintre cele mai mari schimbări din istoria politică britanică recentă. Multe instituții de sondare și chiar membri ai Partidului Conservator au anulat șansele conservatorilor de a-și asigura un al cincilea mandat consecutiv. Popularitatea partidului s-a redus din cauza unei crize a costului vieții postpandemic și a scandalurilor politice succesive. Conservatorii sunt la putere din 2010.
Guvernul trebuia să convoace noi alegeri până în ianuarie anul viitor cel târziu, conform legislației britanice. Majoritatea analiștilor politici se așteptau ca Sunak să amâne votul cât mai mult posibil pentru a permite partidului său să încerce să reducă decalajul din sondaje, față de laburiști.
Un sondaj realizat de Ipsos marți a arătat că Partidul Laburist, sub conducerea lui Keir Starmer, îi conduce pe conservatori cu 21 de puncte. Niciun partid la guvernare din Regatul Unit nu a depășit în istoria recentă un deficit atât de mare în perioada premergătoare alegerilor.
John Curtice, un sociolog apreciat, a declarat luna trecută că există o șansă de 99% ca laburiștii să formeze următoarea administrație. Starmer, un fost procuror care a mutat partidul spre centru după un viraj spre stânga radicală sub fostul său lider Jeremy Corbyn, l-a îndemnat în repetate rânduri pe Sunak să cheme britanicii la vot.
Alegerile ar putea fi un cataclism pentru Partidul Conservator. Brexitul, principala sa moștenire din ultimul deceniu, este acum nepopular. Un sondaj realizat de What Britain Thinks arată că 58% dintre britanici doresc să se alăture blocului comercial. Între timp, multe dintre câștigurile promise în urma părăsirii UE nu s-au concretizat încă. De exemplu, Brexit era de așteptat să reducă imigrația, dar imigrația legală și ilegală a atins cote maxime în 2022, înainte de a scădea ușor în 2023.
Ultima victorie a conservatorilor, în 2019, a reunit o coaliție neașteptată de alegători, de la bancherii londonezi la alegătorii clasei muncitoare din orașele postindustriale, toți legați de dorința de a-l vedea pe Johnson să treacă prin divorțul țării de UE. Acea coaliție s-a fracturat acum.