Svetlana Tihanovskaia îl acuză pe Lukașenko că este „implicat direct” în deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de ruși

0 64

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, l-a acuzat pe președintele Alexandr Lukașenko că a ordonat personal transferul ilegal de orfani ucraineni și a sugerat că acesta ar putea fi vinovat de crime de război, scrie The Guardian.

Tihanovskaia, care trăiește în exil, la Vilnius, a declarat că au fost adunate „dovezi ample” care indică „implicarea directă” a lui Lukașenko și a regimului său în deportarea în Belarus a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de forțele ruse.

„Alexandr Lukașenko a ordonat personal transferurile de orfani în Belarus și a facilitat sosirea lor prin sprijin financiar și organizațional”, scrie într-un raport pe care Tihanovskaia l-a trimis șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și miniștrilor de externe din țările UE.

Echipa Svetlanei Tihanovskaia estimează că cel puțin 2.150 de copii au fost aduși în Belarus până la sfârșitul lunii mai 2023. Unii au fost trimiși în tabăra Dubrava din regiunea Minsk, despre care se spune că este administrată de Belaruskali, o companie de stat din domeniul exploatării potasiului și o sursă majoră de venituri pentru regimul Lukașenko.

Aceste acuzații împotriva lui Lukașenko și a companiei Belaruskali survine pe fondul presiunilor tot mai mari asupra UE de a înăspri sancțiunile împotriva Belarusului. Blocul comunitar a impus deja sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv contra companiei Belaruskali, atât pentru rolul lor în sprijinirea invaziei ruse, cât și pentru reprimarea brutală a protestatarilor în urma alegerilor din 2020. Dar o prelungire a sancțiunilor este amânată de luni de zile, pe fondul dezbaterii dacă Belaruskali ar trebui să beneficieze de exceptare în numele securității alimentare.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata