Tânăr din Tiraspol, mort pe front în Ucraina, iar rușii cer Chișinăului să-i anunțe mama că poate primi ajutor de deces

155

Ministerul Muncii din Rostov a trimis o scrisoare Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Moldova în care cere asistență în notificarea unei locuitoare a regiunii transnistrene, fiul căreia a murit în Ucraina, luptând de partea Rusiei. Europa Liberă a spune că văzut copia scrisorii.  

Scrisoarea a fost expediată de ministra interimară a Muncii din regiunea rusă Rostov, Olga Poreadocinaia, în februarie 2024, în adresa ministrului moldovean, Alexei Buzu.

În scrisoare, autoritatea din Rostov roagă Chișinăul să o anunțe pe mama lui Alexei Rusu, un tânăr în vârstă de 29 de ani din Tiraspol, că fiul ei a decedat pe teritoriul Ucrainei în timpul invaziei rusești.

„Mama lui Alexei are dreptul la un ajutor material unic în valoare de 2,4 milioane de ruble [25.900 de dolari – n. red.] din bugetului regiunii”, scrie ministra din Rostov.

Europa Liberă a contactat-o pe mama lui Alexei Rusu. Femeia are 47 de ani și locuiește la Tiraspol. Din scurta conversație cu jurnalistul Europei Libere, reiese că ea încă nu fusese căutată de vreo autoritate în legătură cu compensația bănească.

„Explicați-mi, vă rog, cum pot accesa plata?”, a întrebat mama tânărului, refuzând apoi să continue discuția.

Comentariile la pozele lui Alexei de pe o rețea de socializare indică faptul că el a murit în noiembrie 2023.

Alexei alături de mama sa
Alexei alături de mama sa

Prima scrisoare din Rostov

Serviciul de presă al Ministerului Muncii și Protecției Sociale a confirmat Europei Libere autenticitatea scrisorii, dar n-a spus dacă instituția a mai primit astfel de demersuri din Rusia în trecut.

Într-un răspuns oficial, comunicatorii ministerului au spus că scrisoarea a fost „redirecționată organelor competente pentru expunere”, fără a oferi alte detalii.

La rândul lor, reprezentanți ai Ministerului Muncii din Rostov au spus Europei Libere că expediază astfel de scrisori în mai multe țări. De obicei, în ele sunt vizați cetățeni ai țărilor CSI, care au obținut cetățenia rusă sau care au viza de reședință în regiunea Rostov.

„La Chișinău expediem pentru prima dată o astfel de scrisoare, pentru că nu am primit niciun răspuns din regiunea transnistreană”, ne-explicat Natalia, persoana de contact din minister, care consiliază rudele celor decedați pe câmpul de luptă.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și