Tancurile învechite ale Rusiei pot provoca daune pe câmpul de luptă, potrivit unui raport. Ce înseamnă asta

0 619

În ciuda vechimii lor, tancurile rusești sunt totuși folosite cu eficiență pe câmpul de luptă și sunt o capacitate care completează artileria rusă, se arată într-un nou raport publicat vineri, citat de Insider.

Raportul Institutului Regal pentru Servicii Unite (RUSI) descrie modalitățile în care Rusia își folosește în mod eficient tancurile și blindatele învechite pe câmpul de luptă. În baza interviurilor cu ofițeri ucraineni de pe teren, subliniază domeniile în care Rusia s-a adaptat după invazia inițială eșuată de anul trecut.

De la pierderile umilitoare suferite la începutul războiului, forțele rusești nu mai încearcă să folosească blindatele pentru a străpunge direct rândurile ucrainenilor, a scris Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI). În schimb, tancurile rusești oferă sprijin pentru artilerie, putere de foc cu rază lungă de acțiune și raiduri rapide.

”Utilizarea de către Rusia a blindatelor a evoluat semnificativ în timpul conflictului. În timp ce introducerea pe teren a tancurilor mai vechi, precum T62 și T55, a fost ironizată în mediul online, aceste vehicule sunt utilizate în mare parte în rolul funcției de sprijin de foc, oferit de către BMP-uri și alte vehicule de luptă pentru infanterie (IFV)”.

Fiind capabile să tragă de la o distanță de peste un kilometru și jumătate, atunci când se află în locuri unde armele ghidate antitanc sunt rare, tancurile ”reprezintă o amenințare serioasă pe câmpul de luptă”, au arătat autorii.

În plus, cu toate că sunt o ”formă ineficientă de artilerie” tancurile sunt în mod notabil mai puțin vulnerabile, astfel încât pot fi folosite în mod suplimentar acolo unde apărarea aeriană este slabă.

De asemenea, Rusia și-a folosit tancurile – în principal T80BV – pentru raiduri nocturne în perioada rotației trupelor ucrainene, potrivit raportului, cu scopul ”de a se apropia rapid de sectorul țintă, a trage cât mai multe focuri de armă într-un interval scurt de timp și a se retrage”.

În același timp, unele modificări și tactici rusești au făcut mai dificilă detectarea și lovirea blindatelor rusești cu rachete ghidate antitanc, au scris autorii. Acum se folosesc materiale antitermice, precum și angajarea în atacuri la amurg și în zori – un moment cunoscut sub numele de ”crossover termic” – când tancul se află la o temperatură cât mai apropiată de cea ambientală, a explicat raportul.

Grupul de reflecție Institutul Internațional pentru Studii Strategice a apreciat în februarie că Rusia a pierdut probabil peste 2.000 de tancuri de la începutul războiului, în timp ce forța sa aeriană a fost limitată de apărarea aeriană puternică a Ucrainei, iar moralul armatei sale este extrem de scăzut.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata