Taușanji, unul dintre creatorii UTA Gagauz-Yeri: „Găgăuzii sunt pro-ruși din cauza nivelului scăzut de educație”
Constantin Taușanji este unul dintre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova, dar și unul dintre autorii proiectului de lege privind statutul autonomiei găgăuze. Este doctor în economie și cofondator al Universității de Stat din Comrat. A fost de trei ori primar al acestui oraș, fiind demis din funcție ilegal în 2004, printr-o simplă decizie a Adunării Populare a autonomiei. Hărțuit de regimul Voronin, în 2008, Taușanji și-a retras în semn de protest semnătura de pe Declarația de Independență și a renunțat la medalia „Meritul Civic”. Într-un interviu pentru jurnal.md el face o retrospectivă a situației din raioanele populate de găgăuzi și explică simpatia acestora față de Rusia.
– Fiind născut în Ucraina, ce părere aveți despre războiul din această țară?
– Am o atitudine plină de revoltă. Cred că orice om normal condamnă invazia trupelor ruse în Ucraina, care este o încălcare a tuturor normelor elementare ale dreptului internațional. Cei de la Kremlin, care au pornit acest război, sunt bolnavi psihic. Vă dați seama cât e de amoral și criminal un război pe viață și pe moarte între două țări ortodoxe? Or, niciun om teafăr la cap nu poate lua astfel de decizii. Să fi fost Rusia atacată, am înțelege că se apără, ca în al Dolea Război Mondial. Însă dezmățul actual din Ucraina amintește de cel din Afganistan. Acolo au murit 26 de mii de băieți și cine și-a cerut scuze pentru moartea lor? Chipurile, au căzut la datorie, dar cui erau ei datori într-o țară străină?
– Nu vă acuză nimeni în Găgăuzia că gândiți în așa fel?
– Aici este foarte greu să adopți o poziție corectă și obiectică, când în jur e atâta isterie. Îmi dau seama ce va urma după acest interviu. Dar lasă-i să țipe la mine cât vor, eu nu pot nega adevărul că Rusia a invadat Ucraina. Dacă la Moscova oamenii tac de frică, de ce să tăcem și noi? Eu mult timp am tăcut și i-am analizat pe găgăuzii noștri, pentru a rămâne stupefiat de psihologia lor. La ultimele mitinguri de la Comrat contra majorării prețurilor, așteptam să fie adoptată și o rezoluție prin care să fie condamnat războiul, dar nimeni nu a reacționat. Plec deseori acasă, în Ucraina, și găgăuzii de acolo gândesc cu totul altfel. Îi întreb ce s-a întâmplat cu orașul pro-rus Odesa. Și ei îmi răspund: „A fost pro-rus, dar după ce am văzut ce se întâmplă la Mariupol, cum rușii ne ucid și bomardează casele oamenilor, ne-am schimbat părerea”. Chiar trebuie să ne bombardeze cineva de peste drum, ca să înțelegem că războiul este moarte?
– De ce găgăuzii din R. Moldova susțin în continuare Rusia?
– Acest fenomen depinde de nivelul de educație. Sunt doctor în științe, am învățat la Odesa și cunosc bine lucrările lui Lenin. Și când îi văd monumentul la Comrat, iar peste drum biserica, îmi pun mâinile în cap, pentru că anume Lenin a spus că religia e opiu pentru popor. Este ceva ce depinde de mentalitate și de inteligența fiecăruia. Prin aceasta ne și deosebim de țările baltice, unde educația este mai înaltă și unde au fost condamnate atât deportările, cât și foametea organizată, iar acum toți unanim sunt de partea Ucrainei.
(…)
– Cum poate fi schimbată această mentalitate a găgăuzilor?
– Ar fi cazul să avem câteva canale TV moldovenești în limba rusă. Deschideți internetul și uitați-vă ce face astăzi Ucraina. Ei transmit mai mult în rusă, nu în ucraineană, pentru ca și Rusia, și toată lumea să știe ce se întâmplă la ei.
– Cât sunt de adevărate știrile că, la ora actuală, Comratul ar putea propune alipirea autonomiei la Rusia și recunoașterea referendumurilor false din Ucraina?
– Asta e cea mai adevărată prostie. Dacă există susținători ai acestei idei, ei nu se evidențiază, nici la mitinguri nu apar. Mă bucur că și organizatorii protestelor devin mai mult pro-găgăuzi decât pro-ruși, după ce le-am făcut observație că acțiunile de stradă trebuie să se desfășoare în apărarea Găgăuziei, nu a Rusiei. Eu am altă idee, dacă vreți. Propun să ne unim cu Australia, deoarece acolo există canguri frumoși și e cald afară.
– Totuși presa de la Chișinău scrie că protestele de la Comrat ar fi organizare de Victor Petrov, un aprig susținător al anexării autonomiei de către Rusia.
– Acesta a venit cu bani de la Chișinău și deocamdată nu are nicio susținere. A apărut, a devenit deputat și a vrut să fie președinte al Adunării Populare… Să vă spun ceva interesant. După ultimele parlamentare, i-am întrebat pe mai mulți oameni de ce l-au votat pe Șor, dacă el este un hoț. „Nu-l atingeți, mi s-a reproșat, că el ne dă nouă, pensionarilor, sacoșe cu pâine și alte bunuri”. Astfel, funcția de bașcan va fi câștigată de cei cu bani – cumperi două kilograme de hrișcă și ai un vot. Astăzi oamenii nu mai cred în nimeni, ideologie nu mai există și voturile se cumpără în schimbul mâncării. Mi-e rușine și de Adunarea Populară, unde nimeni nu generează idei și toți numai se ceartă. E vorba de mercantilism, când omul vrea să câștige doar pentru el și se face deputat doar pentru a-și întări întreprinderea pe care o deține. Patriotismul anilor ‘90 a dispărut.
– Prietenia Irinei Vlah și cu Rusia, și cu Turcia, cum să o înțelegem?
– La noi, oricine ai fi, dacă vrei să fii bașcan, trebuie neapărat să spui că ești cu Rusia, de altfel nu vei avea voturi. Nu v-ați întrebat de ce Vlah a recunoscut că limba de stat este română, iar găgăuzilor tot ea le spune că limba e moldovenească? Cât privește relațiile cu Turcia, succesele ei constau în colaborarea pe care a reușit să o pornească cu Erdogan. Astăzi turcii ne construiesc un stadion la Comrat, după ce ne-au ridicat și un spital și multe altele încă de pe timpul lui Demirel. Ei sunt frații noștri, noi vorbim aceeași limbă și ne sunt alături în cele mai grele momente. De la Rusia, în schimb, n-am primit nimic, absolut nimic. Cu toate acestea, dacă găgăuzii ar trebui să-și dea votul pentru Putin sau Erdogan, liderul de la Kremlin ar câștiga detașat, din cauza propagandei. Când auzi aceeași minciună de zece ori pe zi, o percepi ca pe un adevăr.
– Unele voci afirmă că autonomia ar intenționa să ceară de la Rusia gaz mai ieftin. Este adevărat?
– Demult se vorbește că ar trebui să plecăm și să ne rugăm: tovarășă Moscova, dă-ne gaz la fel de ieftin ca în Transnistria, pentru că suntem cu tine. Cred că ar fi o rușine și o pierdere de timp. Pot să plece, dar nu vor obține nimic.
Citește interviul integral AICI