Tensiunile de la granița Belarus-Polonia, cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei” de după Războiul Rece
Actuala criză a migranţilor de la graniţa dintre Polonia şi Belarus reprezintă „cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei” de după războiul rece, a afirmat duminică premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Şeful executivului polonez l-a acuzat pe Twitter pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că a „lansat un război hibrid împotriva UE”, asigurând că „Polonia nu va ceda şantajului şi va face totul pentru a apăra frontierele UE”.
Premierul polonez are prevăzută pentru duminică o întâlnire cu omologii săi din statele baltice – dintre care două, Lituania şi Letonia, au la rândul lor o graniţă comună cu Belarus – pentru a discuta despre această criză, pe care o va aborda şi în turneul său de săptămâna viitoare în mai multe capitale europene.
Mii de migranţi încearcă de luni de zile să ajungă în Uniunea Europeană dinspre Belarus. Situaţia a degenerat în ultimele săptămâni şi mai multe mii de persoane au rămas blocate la frontiera polonezo-belarusă, provocând tensiuni importante între Minsk, susţinut de Moscova, şi Bruxelles. Europenii acuză regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranţi – majoritatea provenind din Orientul Mijlociu – eliberându-le vize, ca să se răzbune pentru sancţiunile occidentale.