Terenuri agricole din Ucraina, inutilizabile vreme îndelungată din cauza bombelor şi minelor neexplodate

0 47

Bombele neexplodate, obuzele şi minele împrăştiate în Ucraina nu numai că ameninţă viaţa locuitorilor săi, dar şi riscă să facă terenuri agricole fertile inutilizabile ani de zile, a avertizat marţi Crucea Roşie, informează AFP.

Această ţară, împotriva căreia Rusia a lansat o ofensivă în februarie 2022, a devenit una dintre cele mai ameninţate ţări din lume de prezenţa minelor.Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a avertizat că toate aceste dispozitive neexplodate împrăştiate în zonele rurale ucrainene ar putea avea consecinţe grave asupra agriculturii, un sector vital pentru economia naţională.

„Fermierii se confruntă adesea cu o alegere imposibilă”, a declarat Andrew Duncan, şeful unităţii CICR din Kiev, prin legătură video cu jurnaliştii de la Geneva.

„În fiecare zi, ei trebuie să decidă dacă vor să-şi rişte viaţa pentru a-şi cultiva pământurile sau riscă să-şi piardă veniturile şi mijloacele financiare pentru a-şi întreţine familiile”, a adăugat el.

Contaminarea cu aceste arme a continuat într-un ritm mai crescut decât cel în care ar putea fi eliminate, a subliniat el.Pe lângă ameninţările imediate, CICR a evidenţiat problemele pe termen lung, fiind necesară mobilizarea unor resurse semnificative pentru a inspecta zonele vaste afectate şi pentru a începe apoi deminarea.

„Acest lucru ar putea conduce la zone întinse de teren arabil inutilizabile pentru următorii ani”, a avertizat el într-un comunicat.

Această situaţie este îngrijorătoare nu doar la nivel naţional, ci şi la nivel internaţional, deoarece Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale la nivel global.Solurile negre bogate ale Ucrainei sunt „esenţiale pentru a oferi o aprovizionare accesibilă cu cereale pentru a hrăni oamenii din întreaga lume”, a insistat Duncan.

Războiul a provocat temeri cu privire la o criză alimentară gravă atunci când principalele porturi ucrainene au fost blocate de navele de război ruseşti.

O „iniţiativă a Mării Negre pentru exporturile de cereale„, un set de două acorduri mediate de Naţiunile Unite şi Turcia şi încheiate separat cu Kiev şi Moscova în iulie 2022, a permis Ucrainei să reia transportul maritim către străinatate pentru produsele sale agricole.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata