Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Cancelarul german Merz afirmă că va confisca activele rusești înghețate dacă va găsi o soluție legală

    16 mai 2025

    Cum să identifici un spion rus. Letonia publică un ghid pentru cetățeni

    16 mai 2025

    Putin l-a demis pe comandantul Forţelor terestre ale armatei ruse

    16 mai 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    Prima pagină » THE INSIDER: Jocul ascuns al Rusiei în Transnistria. Putin este dispus să sacrifice regiunea separatistă în lupta contra guvernului de la Chișinău
    Moldova

    THE INSIDER: Jocul ascuns al Rusiei în Transnistria. Putin este dispus să sacrifice regiunea separatistă în lupta contra guvernului de la Chișinău

    29 ianuarie 2025
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Suspendarea livrării de gaze rusești spre Republica Moldova a lăsat Transnistria în beznă și în frig. Situația fără precedent a afectat imaginea Rusiei, care a arătat că este dispusă să sacrifice bunăstarea locuitorilor acestei regiuni pro-ruse ca să își atingă obiectivele politice ascunse. În timp ce Rusia riscă să piardă Transnistria din sfera sa de influență, Kremlinul ar putea avea în vedere planuri mult mai ambițioase de erodare a popularității guvernului pro-occidental și de întărire a forțelor politice din Moldova loiale Moscovei, relatează The Insider.

    Începând de pe 1 ianuarie 2025, sute de mii de locuitori ai republicii separatiste au trăit în frig și întuneric. Apa caldă și căldura au fost oprite. Gazul în apartamente este aprovizionat doar pentru gătit, iar cei care trăiesc în case private au rămas complet fără gaz. Curentul este închis timp de cinci ore în fiecare zi. Criza a provocat deja mai multe victime: în ianuarie, 25 de persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la sobele și aragazele cu care au încercat să se încălzească, iar patru dintre ele au murit. 53 de incendii au fost raportate din cauza cablurilor, radiatoarelor sau aragazelor defecte. Livrarea de gaze a fost sistată din două motive.

    Primul motiv este că Naftogaz Ucraina nu și-a reînnoit contractul cu gigantul rus al energiei, Gazprom, pentru tranzitul gazului prin teritoriul ucrainean – ruta tradițională pentru livrarea de gaze rusești în Moldova și, totodată, în regiunea Transnistria. Al doilea motiv este că Gazprom a refuzat să mai livreze gaz Republicii Moldova, dând vina pe o datorie restantă a guvernului de la Chișinău. Moldova ar datora Gazprom 709 milioane de dolari, potrivit Gazprom, însă autoritățile moldovene susțin că datoria este de doar 8,6 milioane de dolari, așa cum reiese dintr-un audit internațional.

    Republica Moldova – fără Transnistria – nu a mai folosit gaze rusești din 2022, în ciuda unui contract valabil până în 2026. Chișinău a trecut la cumpărarea gazului din Europa, după ce Gazprom a înjumătățit cantitatea livrată în 2022, dând vina pe blocarea de către Ucraina a unuia dintre cele două puncte de intrare ale conductei de export. În urma acestor decizii, gazul rusesc era aprovizionat exclusiv regiunii Transnistria în cantitate de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Tiraspolul nu a mai plătit pentru gazul rusesc importat de 20 de ani, iar Gazprom nu le-a cerut niciodată bani. În schimb, a înregistrat datoria acumulată, care acum se ridică la 11,1 miliarde de dolari.

    Ieșirea din criza energetică: Gazul pentru Transnistria va fi livrat de o companie fondată de foști angajați Gazprom

    Moscova a dat vina pe Chișinău și Kiev pentru criza energetică, în timp ce Moldova și Ucraina au spus că Rusia este cea responsabilă, inclusiv pentru criza umanitară rezultată din cauza opririi gazelor. Oficialii moldoveni au acuzat Kremlinul că încearcă să destabilizeze țara într-un an cu alegeri parlamentare care vor determina care sunt forțele (pro-Occident sau pro-Rusia) care vor încheia anul la putere în Moldova.

    După mai multe runde de negocieri atât cu Chișinăul, cât și cu Moscova, Tiraspolul a fost forțat să accepte livrarea de gaze prin compania Moldovagaz. Gazul, însă, va fi livrat de Ozbor Enterprises, o companie din Cipru fondată de foști angajați ai Gazprom. Este de așteptat ca livrarea de gaze să fie finanțată din bugetul Rusiei sub formă de ajutor umanitar. 162 de milioane de dolari au fost alocați pentru a acoperi necesarul energetic până în aprilie 2025.

    Autoritățile de la Chișinău se opun: „Rusia creează scheme artificiale”

    Autoritățile moldovene nu au acordat permisiunea ca gazul să fie livrat în Transnistria prin conducta Trans-Balcanică ce trece prin Turcia, Bulgaria, România și Moldova, înainte să ajungă în Ucraina.

    „Gazprom trebuie să livreze gaze naturale către Moldovagaz conform contractului”, a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă.

    „Rusia creează scheme artificiale. În același timp, locuitorii regiunii rămân fără căldură.” Dar problemele cu aprovizionarea gazelor afectează și restul Republicii Moldova. Prețurile la energie au crescut, ceea ce a făcut și ca produsele din magazine să fie mai scumpe, iar economiștii prezic ca va crește și inflația. Situația ar putea duce la o scădere a susținerii pentru actualul guvern pro-occidental. După cum a demonstrat-o și lupta dură care s-a dat în alegerile prezidențiale de anul trecut, Rusia nu și-a pierdut interesul pentru Moldova. Kremlinul pare că a intrat într-un joc încă și mai cinic decât înainte, rușii fiind dispuși să își lase regiunea loială fără gaz și electricitate doar pentru ca Moscova să își poată urma în continuare obiectivele politice.

    #criza the insider Tiraspol Газ
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025

    VIDEO Originea provocatoarei panglici bicolore

    9 mai 2025

    Apocalipsa economică după Simion. Cât de aproape e România de incapacitatea de plată. „Lucrurile sunt mai întunecate decât erau”

    5 mai 2025

    Cancelarul german Merz afirmă că va confisca activele rusești înghețate dacă va găsi o soluție legală

    16 mai 2025

    Cum să identifici un spion rus. Letonia publică un ghid pentru cetățeni

    16 mai 2025

    Putin l-a demis pe comandantul Forţelor terestre ale armatei ruse

    16 mai 2025

    75% din ruși spun că nu reușesc să-și acopere cheltuielile curente cu veniturile lunare pe care le obțin

    16 mai 2025

    Patriarhul Kirill al Moscovei ar fi fost surprins purtând o bijuterie bisericească furată din Ucraina

    16 mai 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.