The Times: Intenția Transnistriei de aderare la Rusia, neașteptată pentru Serebrian
Intenția Transnistriei de adera la Rusia a fost neașteptată pentru autoritățile constituționale, declară Oleg Serebrian într-un interviu acordat pentru The Times. Oficialul consideră că ar putea fi vorba despre „preludiul” unei eventuale operațiuni militare.
El califică declarațiile făcute anterior de șeful așa-numitei diplomații de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, drept „provocare clară”, conform G4media.ro. Totuși, conform lui, dacă declarații despre independență au fost auzite și anterior din stânga Nistrului, despre integrarea regiunii în componența Federației Ruse nu s-a discutat până acum.
„Ideea că ar trebui să aibă independență este veche, dar că ar trebui să se alăture Rusiei a fost neașteptată și a fost prima dată când au spus acest lucru. Războiul din Ucraina face ca noi să ne îngrijorăm că aceasta nu este o simplă declarație, ci un fel de preludiu la o operațiune în Republica Moldova. Vom face orice pentru a evita o confruntare militară, dar nu depinde 100% de Chișinău”, afirmă Serebrian.
Conform oficialului, ar putea exista legătură între noua retorică a Comratului și Tiraspolului, acordarea statutului de țară candidat la integrare europeană pentru Republica Moldova și alertele cu bombă care parvin tot mai des în țară noastră. „Ideea principală este de a răspândi frica, instabilitatea. Din partea cui? Putem ghici”, a conchis Serebrian.
După invazia Rusiei în Ucraina, liderii separatiști de la Tiraspol au devenit frecvent invitați la televiziuni de propagandă, unde vorbesc despre independența regiunii și acuză Chișinăul de blocaj economic. Autoritățile constituționale au punctat de fiecare dată că asemenea declarații nu sunt noi și au prezentat calcule și dovezi că nu periclitează legăturile comerciale cu stânga Nistrului.
Dacă în primăvara anului 2022 Ignatiev ezita să vorbească despre eventuale planuri de integrare a regiunii în componența Rusiei, în iulie oficialul din cadrul administrației separatiste spunea direct că inițial se cere independența zonei, apoi apropierea ei de Moscova, făcând referire la un referendum care a avut loc cu mai mult de 10 ani în urmă.