Tinerii și conservatorii, mai vulnerabili în fața știrilor false. Cum s-a ajuns la această concluzie

50

Un trio de economiști și sociologi de la Universitatea Zayed, Universitatea Utrecht și TU Dresda au descoperit, prin intermediul analizei rezultatelor unui sondaj, că oamenii conservatori sunt mai vulnerabili în fața știrilor false și mai predispuși să le distribuie. Majoritatea nu o fac cu rea intenție, ci chiar cred că poveștile sunt adevărate.

În studiul lor, publicat în jurnalul Scientific Reports, K. Peren Arin, Deni Mazrekaj și Marcel Thum au efectuat sondaje la scară largă în Marea Britanie și Germania cu privire la știrile false, notează publicația Phys.

Cum se nasc știrile false

Odată cu apariția internetului, schimbul de informații de către organizațiile non-știri a proliferat în măsura în care indivizii pot ajunge, în prezent, la o audiență de milioane de oameni. Din păcate, nu toate aceste informații văzute pe internet sunt corespunzătoare realității.

Oamenii pot posta povești inventate sau pot transmite informații pe care le-au auzit de la alții fără a verifica acuratețea acestora. Acest lucru a dat naștere unei epoci a știrilor false.

S-a remarcat că această nouă clasă de știri poate fi clasificată în două mari categorii: informare eronată, care este înșelătorie în mod intenționat, sau informare instigatorie, în care cel care transmite știrile crede că informațiile false sunt adevărate. În acest nou efort, cercetătorii s-au întrebat dacă oamenii care răspândesc știri false o fac cu intenția de a înșela sau dacă transmit știri pentru că ei cred în ele.

Pentru a afla, cercetătorii au efectuat un sondaj, la scară largă, atât în Marea Britanie, cât și în Germania, întrebând respondenții despre capacitatea lor de a detecta știri false, înclinațiile lor politice și motivațiile pentru a împărtăși știri. În total, au adunat 2.400 de răspunsuri.

Conservatorii și tinerii, mai vulnerabili în fața știrilor false

Acestea au fost corelate cu cercetări anterioare, iar rezultatul a arătat că știrile false sunt mai des împărtășite de oameni din medii conservatoare. De asemenea, au descoperit că majoritatea dintre ei nu încearcă să-i convingă pe alții de lucruri despre care știu că sunt false – majoritatea cred că știrile false pe care le răspândesc sunt adevărate.

Echipa de cercetare a descoperit și că persoanele în vârstă au mai multe șanse să descopere știri false decât persoanele mai tinere, la fel ca și cei cu venituri mai mari și cei cu studii superioare. Ei au descoperit, de asemenea, că tinerii erau mai predispuși să răspândească dezinformarea. Cercetătorii sugerează principala cauză a distribuirii de știri false este lipsa de educație și a abilităților de gândire critică.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și