Top cinci mituri ale Rusiei despre NATO și COVID-19
Mitul 1: COVID-19 va destrăma NATO
De peste 70 de ani, NATO ține țările și poporul în siguranță adaptându-se continuu la noile provocări. NATO a fost creat pentru a face față crizelor și lucrează pentru a asigura că această criză de sănătate să nu devine o criză de securitate. Ca și în multe alte țări, o parte din personalul civil și militar NATO a fost testat pozitiv pentru COVID-19, dar activitatea politică și militară de bază a NATO continuă. Capacitatea NATO de a efectua operațiuni nu a fost subminată. Forțele organizației rămân pregătite, iar activitățile cruciale continuă, inclusiv în grupurile multinaționale de luptă din estul Alianței, activitatea maritimă și misiunile din Afganistan și Kosovo. NATO continuă să ofere apărare credibilă și eficace, sprijinind în același timp eforturile naționale și internaționale de a face față pandemiei. Aliații NATO continuă să se sprijine reciproc în răspunsul la COVID-19.
Mitul 2: NATO nu reușește să sprijine aliații în lupta împotriva COVID-19
NATO își joacă rolul pentru a sprijini aliații în lupta împotriva COVID-19. Aceasta include facilitarea transportului aerian de materiale și echipamente medicale esențiale, corelarea cererilor de sprijin cu ofertele din partea aliaților și partenerilor, și furnizarea de răspunsuri inovatoare. Mulți aliați, inclusiv Republica Cehă, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Macedonia de Nord, România, Slovacia și Spania au beneficiat de acest sprijin.
La cererea aliaților, comandantul suprem al NATO, generalul Wolters, coordonează acum sprijinul militar necesar pentru combaterea crizei și folosește căi rapideîn spațiul aerian al Europei pentru zboruri militare care transportă provizii medicale. În cadrul Alianței, forțele armate profesionale și foarte bine instruite joacă un rol vital în sprijinirea activităților civile. Aceasta include logistica și planificarea, spitalele de campanie, transportul pacienților, dezinfectarea zonelor publice și la punctele de trecere a frontierei. Pe măsură ce aliații NATO sunt sprijiniți, organizația continuă să-și îndeplinească misiunea principală: asigurarea securității și apărării pentru aproape un miliard de persoane.
Mitul 3: COVID-19 este o armă creată de NATO
NATO este o Alianță defensivă și servește la protejarea a aproape un miliard de cetățeni. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a adus toate dovezile disponibile care sugerează că SARS- CoV-2, coronavirusul care cauzează COVID-19, are o origine naturală la animale și nu este un virus construit. OMS a precizat că despre acest nou virus și această nouă boală nu s-a știut până la izbucnirea epidemiei în Wuhan, China, în decembrie 2019. În urma unei analize detaliate a genomului SARS-CoV-2 nu au fost găsite dovezi că virusul a fost făcut într-un laborator.
Mitul 4: Exercițiile NATO răspândesc virusul COVID-19
De la începutul epidemiei, NATO a implementat măsuri solide pentru a limita răspândirea virusului și pentru a minimiza riscurile pentru personalul organizație și pentru comunitățile pe care le deservesc. NATO a comunicat că unele exerciți au fost modificate sau anulate. Acestea sunt măsuri de precauție raționale, deoarece siguranța personalului este o prioritate de top. Personalul medical militar al NATO rămâne vigilent. Este monitorizat orice potențial impact asupra trupelor NATO. NATO continuă să evalueze situația și să ia toate măsurile necesare pentru a atenua răspândirea virusului.
Mitul 5: NATO încurajează cheltuielile pentru apărare în detrimentul asistenței medicale
Miniștrii de Externe ai NATO și Secretarul General al NATO și-au exprimat solidaritatea față de toți cei afectați de COVID-19, în raport cu lucrătorii din domeniul sănătății și cu alții din prima linie și cu toți cei care se confruntă cu incertitudine financiară sau alte dificultăți.
În țările democratice, stabilirea bugetului de stat este un proces politic complex care reflectă nevoile sociale, precum și prioritățile politice naționale. În vremuri de criză, trupele NATO joacă un rol public vital. Forțele armate aliate contribuie la sprijinirea eforturilor civile în domeniul logisticii și planificării, al spitalelor de campanie, al transportului de pacienți, al dezinfectării zonelor publice și al punctelor de trecere a frontierei. Sănătatea și siguranța lor este, de asemenea, esențială pentru menținerea disponibilității NATO de a descuraja amenințările și de a apăra națiunile membre ale organizației. NATO va continua să investească în forțele armate, nu în detrimentul sănătății publice, păstrând poporul și națiunile în siguranță.