Top trei narative rusești despre Republica Moldova. S-au străduit dar nu prind
Narativele rusești despre Republica Moldova sunt ca un record doborât: de câteva luni circulă pe rețelele de socializare și în mass-media acuzații pline de pretinsă îngrijorare cu privire la discriminareaa cetățenilor de limbă rusă ai țării noastre și planurile militare ale țării. Aceste cest lucru rieste la fel de adevărat ca și afirmațiile că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina nu este un război.
- În Republica Moldova au apar tot mai multe cazuri de discriminare lingvistică, etnică, culturală și religioasă.
Acest fake a fost lansat în data de 16 martie, la o lună după ce a început invazia Rusiei în Ucraina de către Ambasada Rusiei la Chișinău. Reprezentanții Ambasadei au îndemnat concetățenii ruși să raporteze asemenea cazuri pe adresa prin e-mail, promițând că toate solicitările vor fi studiate minuțios.
Vorbitorii de limbă rusă au reacționat imediat, lăsând peste trei mii de comentarii la postarea ambasadei, de pe Facebook însă, se pare că acestea nu au coincis cu așteptările diplomaților ruși.
Timp de 42 de ani locuiesc în Moldova. Chiar și daco ar avea loc niște acțiuni aș prefera să mă înjure pentru că nu cunosc limba de stat decât să zboare rachete pe aici. Prefer să studiez limba română, sub cerul senin decât să stau în subsol, așteptând eliberatorii ruși.
Mă scuzați, unde au apărut mai multe cazuri de discriminare?. Puteți să ne dați măcar un exemplu? Exact așa mesaj a fost lansat ieri de ambasadorul Rusiei în Republica Cehă. Scrieți la texte trase la indigo? Vă rugăm, nu ne protejați, nimeni nu ne discriminează aici. Mai mult decât atât, în ultima vreme, limba rusă este tot mai vorbită datorită fluxului de refugiați din Ucraina, pe care voi tot ați decis să îi apărați. Foarte trist….
Vreau să vă informez despre acțiuni violente care se fa împotriva rușilor în orașe precum Moscova sau Sankt Petersburg. Sunt reținuți cetățeni ruși care sunt împotriva războiului sau care pur și simplu protestează cu o foaie albă în mână. În timpurile sovietice, copiii pictau desene cu mesaje anti-război iar acum acest lucru este interzis. Vă rog să luați măsuri!
Aceasta discriminare are loc doar în mințile voastre bolnave. Nu există aici nici o discriminare. Mergeți după corabia voastră rusească!
Nu a fost adusă nici o statiscitcp despre o așa zisă discriminare. După acest apel, reprezentanții ambasadei nu au mai lansat astfel de masaje, în spațiul online.
2. În Republica Moldova exista cenzură politică. Nu este respectat principiul pluralismului în mass-media.
Această narativ nu este nou, s-a mai auzit, când știrile rusești au fost interzise în Moldova. Interdicția a intrat în vigoare la începutul anului 2018. Comisia pentru Situații de Urgență a suspendat șase posturi TV pro-Kremlin din Moldova: Orhei TV, NV6, NTV Moldova, Accent TV, RTR Moldova și Primul în Moldova. În mod tradițional, a fost exprimată și acuzația de încălcare a drepturilor minorităților naționale.
„Chișinăul, ascunzându-se în spatele unei preocupări imaginare de a-și proteja cetățenii de interpretările „insuficient de corecte” ale evenimentelor care au loc în Moldova și în lume, privează în mod deliberat milioane de locuitori vorbitori de limbă rusă de ultimele surse din țară de conținut de știri în limba lor preferată. ”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.
Este clar chiar și pentru cel mai loial susținător al lui Putin care trăiește în Moldova că afirmația potrivit căreia vorbitorii de limbă rusă din Moldova sunt privați de „ultimele surse de știri în limba lor preferată” nu rezistă controlului. Majoritatea canalelor TV care difuzează în toată țara au comunicate de presă în limba rusă. Mai mult, există multe astfel de programe. Astfel, din toamna anului trecut, la Jurnal TV au fost lansate știri și în limba rusă. Apropo, cele două porta-voci ale propagandei ruse sunt încă difuzate online cât și pe rețelele de cablu. RTR-Moldova s-a mutat la Cinema 1, iar TV6 la necunoscutul Orizont TV. În plus, toate cele șase posturi de televiziune care au fost interzise continuă să difuzeze pe internet, site-urile unde se desfășoară difuzarea nu sunt blocate, iar angajații acestor instituții media se află în Moldova – situație de neconceput în realitățile rusești.
3. Occidentul vrea să atragă Republica Moldova într-un conflict armat cu Rusia
Motivul acestei afirmații a fost intenția Chișinăului de a consolida potențialul de apărare al țării pe fondul războiului din Ucraina. În acest domeniu, Republica Moldova cooperează cu țările NATO.
„Odată cu demararea unei operațiuni militare speciale în Ucraina, vedem că Moldova încearcă activ să impulsioneze o cooperare mai agresivă și mai activă cu NATO. Politicienii occidentali vorbesc în mod regulat despre necesitatea acordării republicii asistență militaro-tehnică, furnizarea de arme moderne, inclusiv cele letale. Din păcate, „această retorică găsește un sprijin puternic în rândul anumitor forțe din Moldova însăși. Acest lucru provoacă îngrijorare pentru toată lumea – atât țările vecine, cât și a analiștilor. Întărirea propriei securități este dreptul suveran al oricărui stat. Este puțin probabil ca armele NATO să îndeplinească această sarcină, precum și să respecte neutralitatea permanentă a acestei țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Zakharova.
De asemenea, Kremlinul lansează constant subiectul situației din jurul Transnistriei, argumentând că Ucraina, cu acordul Chișinăului, intenționează să organizeze acolo un fel de provocare. Este de remarcat faptul că și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, a respins indirect această narațiune. El a numit situația tensionată, dar în același timp a declarat că nu există amenințări reale.
În ceea ce privește neutralitatea Moldovei, întărirea armatei acesteia nu contrazice acest statut. Un exemplu în acest sens este armata elvețiană.