Tot mai mulți kazahi se tem că rușii le-ar putea invada țara

0 88

Numărul kazahilor care cred că Rusia vecină le poate invada țara s-a dublat, aproape, în ultimele șase luni, ca urmare a războiului din Ucraina – relevă un sondaj de opinie, citat, miercuri, de agențiile internaționale de presă, potrivit veridica.ro. Răspunsurile afirmative au urcat la 15%, față de 8,3 la precedentul sondaj. Cercetarea sociologică mai atestă că 60% dintre cetățenii kazahi sunt neutri în ceea ce privește războiul, 12,8% susțin Rusia și 21,1% susțin Ucraina. Sunt cifre similare unui sondaj din decembrie anul trecut. Kazahstanul găzduiește aproximativ 3 milioane de etnici ruși și împarte cu Rusia cea mai lungă graniță terestră continuă din lume.

Republica populară din defuncta Uniune Sovietică

Autoritățile din Kazahstan au anunțat, în aprilie, arestarea preventivă, pentru două luni, a trei persoane acuzate de separatism, în nordul fostei republici sovietice din Asia Centrală. Potrivit procuraturii, cei trei inculpați sunt urmăriți penal pentru „propagandă care ar putea dăuna securității” și pentru „apeluri publice la încălcarea unității și integrității teritoriale a Republicii Kazahstan”. La sfârșitul lunii martie, serviciile de securitate kazahe au deschis o anchetă, după publicarea unui filmuleț în care douăzeci de persoane proclamau crearea „Consiliului Popular al Muncitorilor din Petropavlovsk” și nu recunoșteau autoritatea statului kazah, ci pe cea a defunctei Uniuni Sovietice.

Kazahstanul ca țintă

Petropavlosk are circa 200.000 de locuitori, majoritatea etnici ruși, și este situat la aproximativ cincizeci de kilometri de granița cu Rusia. Propagandiștii ruși au amenințat în mod repetat Kazahstanul că, după Ucraina invadată anul trecut, va fi următoarea țintă a ambițiilor expansioniste ale Kremlinului.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata