Trădare și spionaj în Rusia. „Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mulți trădători vor autoritățile să strângă”
Cazurile de trădare și spionaj au cunoscut o ascensiune dramatică în Rusia de la izbucnirea războiului din Ucraina, provocând îngrijorare internațională. Acuzațiile afectează persoane din diverse categorii sociale, inclusiv critici ai regimului și oameni de știință, subminând statul de drept și libertățile civile în țară.
Vladimir Putin, președintele rus se teme tot mai mult de trădare și spionaj, iar asta o arată creșterea numărului de cazuri în care oamenii sunt acuzați de astfel de acțiuni, înregistrată în ultima vreme.
Cazurile de trădare au fost rare în Rusia în ultimii 30 de ani. Dar, de la invazia Ucrainei din 2022, acestea au crescut vertiginos, împreună cu urmăririle penale pentru spionaj, prinzând în capcană cetățeni și străini deopotrivă, indiferent de politica lor, relatează Associated Press.
Concret, un grup de apărare a drepturilor care este specializat în astfel de urmăriri penale și care își trage numele de la o divizie a serviciului de securitate, a numărat peste 100 de cazuri de trădare cunoscute în 2023, după cum a declarat avocatul Evgeny Smirnov potrivit sursei citate. Însă, acestea sunt doar cifrele oficiale, probabil au mai fost 100 de cazuri despre care nimeni nu știe, a adăugat avocatul.
„Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mulți trădători vor autoritățile să strângă”, a spus Smirnov.
Ca-n vremea lui Stalin
Aceste cazuri de trădare și spionaj sunt doar un aspect al creșterii totale a supravegherii și controlului în Rusia. Regimul lui Putin exercită o influență tot mai mare asupra societății, restricționând libertatea de exprimare și suprimând orice formă de opoziție politică.
Cazurile sunt anchetate aproape exclusiv de puternicul Serviciu Federal de Securitate (FSB), acuzațiile și dovezile specifice nefiind întotdeauna dezvăluite.
Acuzații sunt adesea ținuți în izolare strictă în închisoarea de maximă securitate Lefortovo din Moscova, judecați cu procese desfășurate în secret și aproape întotdeauna condamnați la sentințe lungi de închisoare.
Detalii, AICI