Tratatul de Securitate Colectivă, condus de Rusia, în stare alertă din cauza situaţiei din Afganistan
Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară care grupează şase foste republici sovietice, se află în stare de alertă din cauza deteriorării ”alarmante” a situaţiei din Afganistan, care împarte o frontieră de 1.344 de km cu Tadjikistanul, pe flancul său sudic din Asia Centrală.
”Deteriorarea situaţiei din Afganistan este alarmantă”, menţionează liderii Rusiei, Belarusului, Armeniei, Kazahstanului, Kârgâzstanului şi Tadjikistanului, într-o declaraţie comună adoptată la finalul summitului OTSC desfăşurat joi la Duşanbe, capitala tadjikă.
Preşedintele rus Vladimir Putin, care a participat la această reuniune prin videoconferinţă, a avertizat că ”situaţia din zona de responsabilitate a OTSC şi la graniţele externe ale ţărilor membre nu este doar instabilă, ci implică provocări şi riscuri importante” pentru statele membre ale alianţei.
Şeful statului gazdă al summitului, Emomali Rahmon, a subliniat că ”situaţia catastrofală din Afganistan afectează direct zona de securitate colectivă din Asia Centrală”.
”Situaţia complexă şi periculoasă din această ţară nu este doar o problemă a poporului afgan, ci devine una dintre cele mai grave probleme regionale şi globale”, a adăugat el.
Preşedintele tadjik a avertizat că, sub talibani, ”Afganistanul redevine un focar al terorismului internaţional”.
În declaraţia lor comună, liderii OTSC au asigurat că vor lua toate măsurile necesare pentru a garanta securitatea frontierei de sud a alianţei.
În acest context, comandamentul Districtului militar Central din Federaţia Rusă a anunţat că baza rusă din Tadjikistan va primi 30 de tancuri modernizate T-72B3M până la sfârşitul anului în curs. Secretarul general al OTSC, rusul Stanislav Zas, a anunţat la finalul summitului patru exerciţii militare majore în luna octombrie, că prima măsură de protecţie a frontierei tadjiko-afgane.
Alte două foste republici sovietice din Asia Centrală – Turkmenistan şi Uzbekistan – au frontieră comună cu Afganistanul, deşi cele două nu fac parte din OTSC.
La summitul lor de joi, liderii OTSC au adoptat un plan pentru a dota Forţele colective de reacţie rapidă (FCRR) cu ”armament modern, echipamente militare şi mijloace speciale”, a indicat secretarul general al alianţei. În cursul summitului, alţi şefi de stat şi de guvern şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Afganistan.
Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, s-a concentrat pe criza umanitară din Afganistan, care comportă ”un întreg spectru de consecinţe negative, inclusiv ameninţări la adresa securităţii colective a OTSC”.
Vezi detalii AICI.