Turbulențele din elita chineză ridică întrebări despre conducerea lui Xi Jinping: „Un risc politic absolut extraordinar“
La începutul celui de-al treilea mandat, Xi Jinping a stivuit primele rânduri ale Chinei cu o listă de loialiști despre care, probabil, spera că vor netezi căile pentru a-și realiza marea sa viziune pentru China.
Cu toate acestea, la mai puțin de un an, o furtună de turbulențe frământă elita conducătoare aleasă de Xi și ridică semne de întrebare cu privire la deciziile sale, diminuând încrederea internațională în guvernarea sa – într-un moment în care China se confruntă cu probleme economice majore la nivel intern și concurență sporită cu Statele Unite pe scena mondială, notează CNN.
În doar câteva luni, doi membri seniori ai cabinetului chinez, care au servit ca interlocutori cheie ai țării cu lumea, au dispărut. Ministrul Apărării, Li Shangfu, nu a fost văzut în public de trei săptămâni, stârnind speculații că este investigat.
Cu câteva săptămâni mai devreme, ministrul de Externe, Qin Gang, a fost înlăturat dramatic după ce a dispărut din vizorul public, timp de o lună. Absența lor bruscă vine în timp ce Xi încearcă să elimine orice amenințări și vulnerabilități, percepute ca o încercare de a consolida securitatea națională, pe fondul tensiunilor în creștere cu Occidentul.
Atât Li, cât și Qin servesc printre cei cinci consilieri de stat ai Chinei, o poziție superioară în cabinet, care depășește atribuțiile un ministru obișnuit. Li face parte, de asemenea, din Comisia Militară Centrală, un organism puternic condus de președinte, care comandă forțele armate.
Între timp, înlăturarea surprinzătoare a doi generali de top a zguduit Forța de rachete a Armatei de Eliberare a Poporului, o unitate de elită, înființată de Xi Jinping, pentru a moderniza capacitățile de rachete convenționale și nucleare ale Chinei, stârnind îngrijorări cu privire la o epurare mai amplă în armată.
Guvernul chinez, care a devenit și mai opac în timpul conducerii lui Xi, nu a oferit prea multe explicații publice pentru seria de remanieri de personal și nici nu a arătat vreun interes în a clarifica speculațiile inevitabile, care au curs de atunci.
Opacitate și incertitudine
Marți, publicația Wall Street Journal a raportat că, în urma unei investigații a Partidului Comunist, Qin a fost implicat într-o relație extraconjugală în timp ce era trimisul Chinei la Washington, citând persoane familiare cu chestiunea. Ministerul de Externe al Chinei a refuzat să comenteze raportul.
Lipsa de transparență cu privire la soarta a doi miniștri de rang înalt a dat o lovitură imaginii internaționale a Beijingului, care și-a prezentat modelul politic ca fiind mai stabil și mai eficient decât democrațiile occidentale.
Experții spun că incertitudinea tot mai mare în rândul elitei conducătoare a Chinei a scos la iveală vulnerabilitățile sistemului său de partid unic – care au fost amplificate doar de concentrarea puterii personale a lui Xi ,în timpul celui de-al treilea mandat.
Riscuri și provocări
„Ceea ce se întâmplă în China reprezintă un risc politic absolut extraordinar, care provine de la Beijing”, a spus Drew Thompson, cercetător senior la Universitatea Națională din Singapore.
Citește mai mult AICI