Ucraina a lansat contraofensiva împotriva Rusiei. Unde atacă trupele Kievului?
Armata ucraineană a lansat un contraatac mult așteptat împotriva forțelor ruse de ocupare, deschizând o fază crucială în război, menită să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei și să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei, susține The Washington Post.
Trupele ucrainene și-au intensificat miercuri noaptea atacurile asupra frontului din sud-estul țării, potrivit unor surse din forțele armate ale țării.
Patru membri ai armatei, inclusiv ofițeri, au vorbit sub rezerva anonimatului pentru The Washington Post pe motiv că nu erau autorizați să discute public despre evoluția câmpului de luptă.
Trupele ucrainene includ unități de atac specializate înarmate cu arme occidentale și instruite în tactica NATO.
Bloggerii militari ruși au raportat, de asemenea, lupte grele în regiunea Zaporojie, o parte a liniei frontului care a fost mult timp văzută ca o locație probabilă a noii campanii ucrainene.
Prin atacul spre sud prin câmpiile din Zaporojie, forțele Kievului ar putea urmări să rupă așa-numitul pod terestru dintre Rusia continentală și Peninsula Crimeea ocupată, întrerupând liniile cruciale de aprovizionare rusești.
Jurnalistul Julian Röpcke de la publicația german spune Bild pare să confirme debutul contraofensivei ucrainene, scriind pe Twitter că „a început ziua cea mai lungă.”
„Pot confirma că tancuri Leopard 2A4 ucrainene avansează în diferite direcții la sud de Orikhiv (Zaporojie) și se confruntă cu o rezistență dură din partea rușilor, a câmpurilor de mine și a artileriei. Rezultatul bătăliei este complet deschis. Am locația exactă, dar nu o voi împărtăși deocamdată. Începe”, a afirmat Röpcke.
Generalul de brigadă american în retragere Kevin Ryan, membru al Centrulului Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy susține că Putin ar putea recurge la arme nucleare mai degrabă decât să piardă podul de uscat al forțelor ruse din sudul Ucrainei, provinciile ocupate sau Crimeea anexată.
„Nu este în interesul niciunei părți să arunce în aer barajul în acest moment. Am auzit trei tipuri diferite de rapoarte. Am auzit informații care spun: „Rusia a făcut asta”. Acestea vin în mare parte din Ucraina și din Occident, vin de la guvernul SUA și de la NATO. Ei pot avea dovezi în acest sens. Rușii, desigur, susțin că ucrainenii au făcut asta. Există și o a trei versiune dată atât de agenția de presă rusă TASS, cât și de un guvernator local rus care a spus că „de fapt, a avut loc un accident la baraj înainte și acel accident a dus la o rupere neașteptată și nedorită”. În acest moment, toate trei sunt posibile.
Citește mai mult AICI