Ucraina anunță că ar putea vinde Republicii Moldova 700 de milioane de metri cubi de gaz, în caz de necesitate. Gavriliță: ”Informația nu este veridică”

205

Compania națională de petrol și gaze din Ucraina „Naftogaz” ar fi semnat un acord-cadru cu SA Energocom din R. Moldova privind furnizarea a 700 de milioane de metri cubi de gaz, în caz de necesitate, scrie presa din Ucraina. Prim-ministrul moldovean, Natalia Gavriliță, a dezmințit însă informația și a afirmat că este vorba despre un fakenews. 

Potrivit presei din Ucraina, Acordul a avut loc pe fondul situației de pe piețele mondiale și al impredictibilității aprovizionării de la Gazprom rusesc. În special, posibila lor oprire completă.

Spre deosebire de 16 milioane de metri cubi, pe care Ucraina i-a „împrumutat” R. Moldova, având în vedere starea de urgență în țară, Acordul prevede că, în caz de necesitate, R. Moldova poate achiziționa gaze naturale din Ucraina din volumele importate din Europa.

„Nu poate fi vorba despre propriile gaze”, notează sursa.

Deocamdată, acordul semnat de către celel două companii nu este unul definitiv întrucât acest trebui să fie aprobat de către Guvernul Ucrainei, proprietarul de facto al companiei Naftogaz.

La 23 octombrie, secretarul Consiliului Securității și Apărării Naționale al țării vecine, Alexei Danilov, a declarat că Ucraina ar putea oferi gaz R. Moldova pe datorie.

Pe 22 octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO).

La 23 octombrie curent, după vizita de la Moscova, în legătură cu semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale cu gigantul de gaze „Gazprom”, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că oferta propusă în acest moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Spînu afirmă că prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz.

Tot la 23 octombrie curent, TASS a relatat că „Gazprom” va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova numai dacă Chișinăul va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. „Dacă plata pentru aprovizionarea cu gaz nu va fi plătită integral și un contract nou nu va fi semnat, de la 1 decembrie curent, „Gazprom” va sista livrările de gaze pentru R. Moldova”. Declarațiile aparțin lui Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al companiei.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și