Ucraina: Dacă Protasevici va fi interogat de separatişti, pentru Lukaşenko va fi „dureros”
Ministrul de externe Dmitri Kuleba a avertizat regimul belarus cu privire la consecințele pentru cei care nu respectă integritatea teritorială a Ucrainei.
Ucraina este pregătită să se opună acesteia dacă Belarus începe să coopereze cu reprezentanții așa-numitelor republici din Donbass în cazul lui Roman Protasevici.
Pe 4 iunie, ministrul de externe Dmitri Kuleba a declarat în emisiunea „Mic dejun cu 1-1”, că „îl va durea pe Alexander Lukașenko” dacă militanții așa-numitului LPR vor apărea în Belarus pentru interogarea lui Roman Protasevici.
„Îl va durea pe Alexander Lukașenko. Avem suficiente instrumente pentru a opune rezistență oamenilor și țărilor care nu respectă integritatea teritorială a Ucrainei. Mai ales când este vorba de Belarus, cu care avem multe legături, inclusiv legături economice. Nu voi arunca amenințări, dar vreau să spun că există lucruri pe care nu le iertăm. Lipsa de respect față de integritatea teritorială a Ucrainei este una dintre acestea”, a spus el, potrivit site-ului emisiunii TV de pe canalul „1”1.
Ministrul Kuleba a menționat că acum nu există canale diplomatice între Ucraina și Belarus.
„Nu există încă un dialog politic între Ucraina și Belarus. Kievul nu l-a recunoscut pe Lukașenko”, a declarat șeful Ministerului ucrainean de Externe.
Interviu cu Protasevici
Într-un interviu acordat postului de televiziune belarus ONT, fostul editor al canalului Nexta Telegram, Roman Protasiewicz, și-a exprimat speranța că nu va fi extrădat la așa-numitul LPR cu privire la problema șederii sale în batalionul ucrainean Azov în 2014.
„Bineînțeles”, a declarat el ca răspuns la întrebarea interlocutorului dacă se teme de cererea de extrădare.
„Singurul lucru pe care sper este că Alexander Grigorevici va avea suficientă voință politică și determinare pentru a nu mă extrăda”, a declarat Roman Protasevici.
De menționat că autoritățile autoproclamate al LPR a deschis un dosar penal împotriva lui Roman Protasevici, care a fost un voluntar din Azov. Potrivit lui Protasevici, el a fost în Azov timp de o lună și jumătate.
Lukașenko despre „anchetatori”
Potrivit RBC pe 1 iunie, Alexander Lukașenko a declarat că anchetatorii din Donbass pot veni să-l intervieveze pe fostul redactor-șef al postului Nexta Roman Protasevici.
Roman Protasevici a fost reținut la Minsk după ce un avion Ryanair care se îndrepta de la Atena la Vilnius a efectuat o aterizare de urgență pe 23 mai. Jurnalistul Roman Protasievici se afla la bordul vasului de pasageri. Rusoaica Sofia Sapega a fost reținută împreună cu el.
Țările UE și Statele Unite au condamnat acțiunile autorităților din Belarus. Președintele american Joe Biden a calificat acțiunile Belarusului în situația zborurilor Ryanair drept „scandaloase”.
Începând de vineri, 4 iunie, UE a interzis companiilor aeriene din Belarus să zboare către Uniunea Europeană, iar companiilor aeriene din țările alianței să utilizeze spațiul aerian al Belarusului pentru zborurile de tranzit.
Sancțiuni ucrainene
Ucraina a aplicat o serie de sancțiuni ca răspuns la acțiunile autorităților din Belarus în ceea ce privește reținerea lui Protasevici. Pe 29 mai, el a impus o interdicție privind utilizarea spațiului său aerian de către aeronave înregistrate în săptămânile registe din Belarus, din 26 mai – a oprit comunicarea aeriană cu Belarus.
Șeful delegației ucrainene la Grupul trilateral de contact (TKG) privind reglementarea pașnică din Donbass Leonid Kravchuk a declarat că negocierile ar trebui mutate de la Minsk într-o țară neutră – Elveția sau Finlanda.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei al Ucrainei, guvernul Belarusului a adoptat la 26 mai o rezoluție privind regimul de acordare a licențelor individuale pentru importurile unui număr de mărfuri ucrainene: produse de cofetărie, ciocolată, sucuri, bere, plăci de DSP și DWP, tapet, hârtie igienică și altele.
Comerțul cu mărfuri între Ucraina și Belarus în 2020 a fost la nivelul de 4,2 miliarde de dolari, potrivit Agenției Naționale de Presă Ukrinform.
Pe „traseul rusesc”
Politologul și istoricul Alexander Paliy consideră că există o „urmă și o influență rusă” în cazul lui Protasevici.
„Nu există doar întrebări pentru Belarus. Regimul rus izolează Belarusul și, în același timp, arată lumii că există regimuri și mai odioase în lume decât în Rusia”, a declarat Alexander Paliy pentru serviciul rus „Vocile Americii”.
El menționează că, dacă Alexander Lukașenko cooperează cu puterea de ocupație din Donbass, Kievul ar trebui să se opună acestui lucru.
„Belarus desfășoară schimburi comerciale prin Ucraina și, dacă Lukașenko se comportă incorect, această activitate ar trebui anulată”, spune Alexander Paliy.
Teoretic, potrivit acestuia, Ucraina ar putea face un schimb cu Protasevici.
„Acum Lukașenko ar trebui să fie interesat de faptul că povestea cu boicotul aerian să se termine. Cu toate acestea, Kremlinul îl împinge pe Lukașenko să recunoască ocupația Crimeei, să coopereze cu LDPR, l-a încolțit – transformă subiectivitatea Belarusului în nimic”, subliniază politologul.
Potrivit politologului, declarațiile lui Roman Protasevici ar trebui să fie percepute ca mărturii ale unui prizonier.
„Este un ostatic, o victimă a regimului belarus, în astfel de condiții este imposibil să ceri eroism de la el”, subliniază Alexander Paliy.
Este posibil ca Protasevici să fi fost torturat
Potrivit lui Vitaly Litvinenko, politolog al clubului ucrainean, este probabil ca Roman Protasevici să fi fost forțat să apară în fața unei camere TV sub presiunea strictă a anchetatorilor KGB din Belarus – ar fi putut fi bătut și torturat.
„Mi se pare că Lukașenko va demonstra stilul unui dictator dur – îi va da un termen real lui Protasevici, probabil cu perspectiva amnistiei”, a declarat Vitali Litvinenko serviciului rus Vocea Americii.
Unul dintre scenariile de dezvoltare a situației în cazul lui Protasevici, ar fi negocierea cu autoritățile din Ucraina pentru aducerea lui Protasevici acolo.
„Toate celelalte scenarii vor fi împotriva lui Protasevici. A luptat în Ucraina pentru Ucraina, mulți bieloruși au luptat de partea Ucrainei – este un act voluntar. Cu toate acestea, Ucraina este foarte inconsecventă în această privință. Au fost cazuri când, fără cetățenie, acești soldați au intrat în rețeaua FSB. În această privință – protecția voluntarilor – Ucraina se arată ca un partener nesigur”, subliniază Vitaly Litvinenko.
Potrivit acestuia, reținerea lui Protasevici de către autoritățile belaruse a devenit posibilă deoarece opoziția a devenit inutilă în Occident.
„El a devenit un pion în joc – ar fi putut rămâne în Occident ca jurnalist, a trăit acolo timp de doi ani, dar nu a primit azil”, a declarat Vitaly Litvinenko.
Sursa: golosameriki.com