Ucraina nu va primi rachete Taurus din partea Germaniei! Care sunt „scuzele” autorităților
Ucraina ar fi la un pas să primească rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus de la Germania, ceea ce ar putea oferi Kievului avantajul necesar pentru a lovi mai aproape de Crimeea ocupată, relatează Newsweek.
În timp ce membri ai partidului cancelarului Olaf Scholz se pronunță în favoarea furnizării de rachete Taurus Ucrainei – pe care Kievul le solicită de luni de zile – atenția experților se îndreaptă spre capacitățile superioare de lovire pe care le-ar putea oferi Ucrainei un tip de rachete cu rază mai lungă de acțiune, inclusiv ATACMS ale SUA.
„Suntem în continuare de părere că în acest moment nu este prioritatea noastră principală. Nu suntem singurii care nu livrăm aceste rachete de croazieră. Nici aliații noștri americani nu o fac. Ale noastre au o rază de acțiune specială. Nu a venit încă momentul unei decizii”, declara joi ministrul german al Apărării Boris Pistorius.
Rachetele Taurus ar putea oferi Ucrainei un avantaj în contestarea controlului rusesc în Crimeea, a explicat un expert pentru Newsweek.
În linii mari, acestea nu diferă prea mult de rachetele de croazieră anglo-franceze Storm Shadow/SCALP, dar au unele caracteristici speciale.
Taurus versus Storm Shadow
De pildă, Taurus au un „design ușor îmbunătățit al focosului”, ceea ce face din ea o armă mai bună pentru a ținti poduri, potrivit lui Fabian Hoffmann, cercetător doctoral la Universitatea din Oslo, Norvegia.
Se presupune că atacurile recente asupra unor poduri din Crimeea au fost efectuate cu rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie. Duminică, guvernatorul instalat de ruși în regiunea Herson (sud) parțial ocupată, a acuzat Kievul a lansat 12 rachete Storm Shadow asupra a două poduri care leagă Ucraina continentală de Crimeea. Imagini neverificate apărute pe rețelele sociale au arătat cratere în urma loviturilor, în timp ce mass-media și oficialii ruși au anunțat o întrerupere temporară a traficului.
„Aceste atacuri asupra podurilor cu Storm Shadow nu au fost deosebit de eficiente, din câte se pare”, a observat Hoffmann pentru Newsweek. Deși pagubele sunt dificil de estimat doar pe baza imaginilor și înregistrărilor disponibile, rachetele par să fi avariat podurile, deși în mod evident nu îndeajuns pentru a le scoate din funcțiune pentru mult timp.
Rachetele Storm Shadow au capacitatea să penetreze primul strat, dar nu sunt destul de puternice pentru a provoca daune structurale critice, a explicat Hoffmann. Pe de altă parte, Taurus ar putea fi înarmată cu un focos suplimentar care să detoneze ulterior. Acesta „explodează în pilon, ceea ce, desigur, maximizează caracterul distructiv și poate provoca într-adevăr daune semnificative unui pod”.
„Este o sferă în care Taurus ar putea oferi un avantaj calitativ”, a subliniat Hoffmann, adăugând că altminteri Storm Shadow este „90 la sută aceeași rachetă” ca Taurus.
„Ambele au o bună precizie, diferența constă în proiectarea mai fină a focosului, care în ambele cazuri este proiectat pentru a lovi buncăre mai degrabă decât poduri, dar care are capacitatea de a distruge foarte mult beton”, a explicat expertul militar David Hambling pentru Newsweek. Eficiența unei Taurus sau Storm Shadow depinde în cele din urmă de modul în care acestea sunt utilizate – pentru a ținti elemente de susținere a podurilor sau șosele.
O rază mai mare de acțiune
Distrugerea podurilor către Crimeea are potențialul să blocheze liniile de aprovizionare rusești între peninsulă și teritoriile ocupate din sudul Ucrainei. De pildă, podul Ciongar acoperă o porțiune între centrul logistic militar rusesc de la Djankoi și Melitopol, orașul ocupat de Rusia în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.
Djankoi găzduiește unul dintre „cele mai importante aerodromuri militare rusești din Crimeea”, a observat Ministerul britanic al Apărării, fiind, totodată, un „nod rutier și feroviar cheie”, vital pentru aprovizionarea trupelor rusești din sudul Ucrainei.
Dacă între cele două rachete diferențele sunt mici, furnizarea rachetelor de croazieră Taurus ar consolida cel puțin capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune ale armatei ucrainene.
Atât Taurus, cât și Storm Shadow sunt produse de compania europeană de rachete, MDBA, fiind dezvoltate în tandem și având utilizări aproape identice, a subliniat Hoffmann. Sunt echipate cu aceleași sisteme de navigație, dar Taurus are mici îmbunătățiri și un alt tip de motor, a adăugat el.
Razele exacte de acțiune nu sunt cunoscute. Oficial, Storm Shadow-urile poate ajunge la aproximativ 250 km, dar experții sugerează că aceasta ar putea fi mai mică decât capacitatea sa reală.
Raza de acțiune a rachetelor Taurus este prezentată ca fiind de aproape 500 de kilometri, însă unele unele discuții parlamentare au sugerat că raza de acțiune ar putea fi, de fapt, de aproape 700 de kilometri, a explicat Hoffman.
Marea Britanie a anunțat în luna mai că va trimite Storm Shadow în Ucraina, urmată de Franța la mijlocul lunii iulie.