Ucraina oferă facilități de stocare a gazului natural lichefiat din SUA pentru a spori securitatea energetică a Europei
Ucraina ar putea stoca gaz natural lichefiat (GNL) american în instalațiile sale subterane pentru a consolida cooperarea bilaterală și securitatea energetică a Europei, a declarat, miercuri, 5 februairie, ministrul de externe Andrii Sibiha.
„Ucraina are facilități subterane puternice de stocare a gazelor și avem potențialul unei cooperări strânse, reciproc avantajoase în acest domeniu”, a spus ministrul în timpul conferinței de presă cu omologul său din Marea Britanie, David Lammy.
Declarațiile lui Sibiha au loc în timp ce președintele american Donald Trump cere un acord privind metale rare ucrainene ca o condiție pentru continuarea ajutorului Ucrainei. Sibiha a sugerat că și cooperarea energetică ar putea fi o altă componentă cheie a relației bilaterale.
„Gama de interese comune și cooperarea reciproc avantajoasă nu se limitează la aceste resurse. De exemplu, vedem un potențial enorm – mai ales după încheierea tranzitului de gaz rusesc prin teritoriul Ucrainei – în posibilitatea de a cumpăra gaz GNL din SUA”, a spus Sibiha.
Ministrul a subliniat că dezvoltarea infrastructurii energetice prezintă oportunități pentru afacerile americane de a investi în sistemul de transport al gazelor din Ucraina, dar oferă și Kievului șansa de a deveni un garant al securității energetice în Europa.
„Acesta nu este doar un parteneriat benefic din punct de vedere economic, ci și o decizie strategică care va consolida relațiile transatlantice și va face din Ucraina un centru cheie de securitate energetică pentru întreaga regiune”, a spus el.
Ucraina nu a prelungit un acord cu Rusia privind tranzitul gazelor naturale pe teritoriul său care a expirat la 1 ianuarie, invocând refuzul său de a finanța războiul Rusiei.
Zelenski a reafirmat deschiderea Ucrainei față de exploatarea pământurilor rare cu parteneri internaționali în timpul unui briefing de presă din 4 februarie. Planul său de victorie, prezentat pentru prima dată în 2024, include o prevedere pentru investiții străine în industria minieră a Ucrainei.
Trump nu a precizat ce metale rare caută SUA, dar a sugerat că Kievul este gata să coopereze. Ucraina deține rezerve semnificative de minerale critice, inclusiv titan, care este utilizat în industria aerospațială și de apărare, și litiu, care este esențial pentru bateriile vehiculelor electrice.