Ucraina: Prima școală imprimată 3D într-o zonă de război. Cum a fost construit și cum arată centrul din Liov pentru copiii refugiați
Project Hive din Liov, Ucraina, prima clădire imprimată 3D într-o zonă de război, arată mai puțin ca o școală și mai mult ca un centru wellness sau ca un muzeu de artă modernă, potrivit CNN, care a dezvăluit cum a fost realizată construcția.
Cu liniile sale gri și exteriorul elegant și curbat, clădirea Project Hive are o textură care te duce cu gândul la un cocon sau la un stup de albine, aspectul datorându-se metodei de construcție folosite pentru realizarea sa: imprimarea 3D.
Pereții acestei unități de învățământ de 3.983 de metri pătrați – situată la mai puțin de 200 de metri de Școala nr. 23 din Liov – au fost tipăriți în doar 40 de ore cu o imprimantă COBOD gantry, care urmează planuri digitale pentru a turna betonul precum glazura pe un tort.
Este prima clădire imprimată 3D într-o zonă de război și primul centru educațional imprimat 3D din Europa, a subliniat, pentru CNN, Jean-Christophe Bonis, fondatorul Team4UA, organizația non-profit responsabilă de proiectul pilot.
„Nu sunt un constructor; nu vreau să fiu arhitect sau dezvoltator… Dar prin robotică și inteligență artificială, prin tehnologie, putem accelera procesul (de construcție)„, a declarat Bonis.
Prin acest proiect au fost amenajate patru săli de clasă destinate elevilor strămutați aici din cauza războiului, în contextul în care, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, localități precum Liov au fost nevoite să facă față zecilor de mii de oameni care fugeau din calea bombardamentelor.
Jean-Christophe Bonis crede că, dacă va avea succes, proiectul ar putea permite ca „imprimarea 3D să fie unul dintre instrumentele de construcție locală în Ucraina”.
Realizarea construcțiilor printate 3D este nu doar mult mai rapidă decât în varianta clasică, ci și mai durabilă decât metodele tradiționale de construcție, după părerea unor experți
Pentru realizarea școlii 3D din Liov, Team4UA a colaborat cu studioul ucrainean Balbek Bureau la proiectare și cu firma de arhitectură Ars Longa la partea de inginerie, potrivit CNN.
Detalii, AICI