Ucraina, un punct de interes maxim pentru actorii din domeniul inteligenței artificiale

33

Câmpul de luptă din Ucraina a devenit cea mai prețioasă sursă de informații pentru companiile care concep sau își ameliorează armele pe baza inteligenței artificiale.

Mai multe companii străine din domeniul apărării încearcă să recupereze informații prețioase de pe armele folosite pe câmpul de luptă din Ucraina, dar conducerea de la Kiev are propriul plan, și anume să le utilizeze pentru industria sa militară.

Datele înregistrate de echipamentele militare angajate în luptele dintre ucraineni și ruși au stârnit o concurență acerbă între diverși actori din industria de apărare. Unele companii străine încearcă să pună mâna pe cât mai multe date de pe câmpul de luptă pentru a-și dezvolta noi produse, bazate pe inteligența artificială, în timp ce ucrainenii sunt interesați la rândul lor să-și dezvolte noi arme capabile să-i apere de ruși pe viitor.

Goana după informații, armele de mâine

Compania canadiană Draganfly, care a furnizat armatei ucrainene aproximativ 30 de drone și software-ul asociat acestora în noiembrie 2022, se bazează pe noile date, înregistrate și culese direct de pe câmpul de luptă, pentru a face un salt calitativ în producția sa într-o eră a inteligenței artificiale. Aceeași rațiune se regăsește la alți doi actori din aria de inteligență artificială specializată în securitate și informații, și anume start-up-ul german Helsing,  ai cărui directori se deplasează în mod frecvent la Kiev, și compania americană Palantir Technologies, care oferă gratis servicii armatei ucrainene și are deja birou în capitala Ucrainei, relatează slate.fr.

„Amploarea luptelor și numărul mare de sisteme de arme și senzori de înaltă tehnologie desfășurați au generat o mulțime de date despre modul în care se poartă bătăliile, precum și despre comportamentul oamenilor și al mașinilor sub foc”, explică Wired. „Pentru companiile care doresc să construiască următoarea generație de arme, aceasta resursă este de neprețuit”, adaugă publicația specializată în tehnologie.

La fel ca inteligența artificială dedicată „marelui public”, precum ChatGPT de la OpenAI, inteligența artificială menită industriei militare are nevoie de cantități masive de date. Dacă OpenAI își poate îmbunătăți produsul în baza informațiilor care circulă liber pe internet, actorii din domeniul apărării au nevoie și de informații extrase direct de pe câmpul de luptă, notează slate.fr.

De exemplu, pentru inteligența artificială de la bordul dronelor sunt necesare numeroase imagini cu tancuri – vizibile, camuflate, în noroi – pentru a le putea detecta, recunoaște și distinge de tractoare civile (sau chiar de un tractor ucrainean care tractează un tanc rusesc). Acest tip de date se găsesc în principal în Ucraina, unde sunt angrenate cele mai noi tehnologii militare.

Nevoile Ucrainei

„Nici nu vă puteți imagina câte companii străine folosesc deja Ucraina ca teren de testare pentru produsele lor. Tot ce conține o componentă software se află în prezent în Ucraina”, spune viceministrul ucrainean pentru Transformare Digitală, Alex Borniakov, menționând în special Clearview, specializată în recunoaștere facială, și Palantir Technologies.

Totuși, viceministrul ucrainean este reticent în a furniza datele în lipsa unui beneficiu pentru țara sa. „Aceste date cu siguranță nu sunt de vânzare. Sunt disponibile doar dacă se oferă o formă de cooperare de tip câștigător-câștigător”, subliniază Alex Borniakov.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și