Ucraina va produce drone militare turceşti

182

Ucraina, a cărei armată foloseşte drone militare turceşti împotriva separatiştilor pro-ruşi, intenţionează să construiască o uzină pentru a le fabrica pe teritoriul său, a anunţat joi Kievul, cu riscul de a irita Moscova, relatează AFP.

„A fost ales un teren pentru construcţia acestei uzine”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu de la Lvov, în vestul Ucrainei.

„Existau câteva obstacole în calea realizării (acestui proiect), dar au fost depăşite”, a adăugat el, fără a furniza detalii.

Oaspetele său turc nu a făcut declaraţii pe acest subiect, subliniind totuşi că Kievul şi Ankara sunt „în curs de întărire a relaţiilor lor în numeroase sectoare”, menţionând domeniul apărării.

La sfârşitul lui septembrie, ministrul ucrainean al apărării Andrii Taran şi Haluk Bayraktar, CEO-ul grupului Baykar care produce aparatele Bayraktar, au semnat la Kiev un memorandum care prevede construcţia unui centru de mentenanţă pentru aceste drone şi care va servi şi pentru formarea operatorilor lor.

„Este un moment important pentru noi”, a subliniat şeful statului, Volodimir Zelenski, cu prilejul semnării acestui acord.

Baykar va construi acest centru în apropierea oraşului Vasilkov, unde îşi are sediul o brigadă a forţelor aeriene ucrainene, în apropiere de Kiev.

Ucraina foloseşte deja drone Bayraktar TB2, principalul model al Baykar care a fost utilizat în conflicte în Siria, Libia şi Nagorno-Karabah. Potrivit media, Kievul intenţionează să achiziţioneze în total circa cincizeci de aparate de acest tip.

Turcia face eforturi de mai mulţi ani să se impună ca un actor major în clubul foarte select al ţărilor producătoare de drone militare, comentează AFP.

Vânzarea de drone către Kiev plasează totuşi Ankara într-o poziţie delicată faţă de Moscova, Turcia cooperând în sectorul apărării şi cu Rusia, adversara Ucrainei.

Estul Ucrainei este afectat din 2014 de un conflict între forţele Kievului şi separatiştii proruşi în privinţa cărora mare parte din comunitatea internaţională consideră că sunt susţinuţi de Rusia.

Acest conflict a început la puţin timp după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea şi s-a soldat de atunci cu aproape 13.000 de morţi.

Sursa: https://www.agerpres.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și